1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. De waarde van storytelling bij je branding

De waarde van storytelling bij je branding

Administratie Rylee

E-commerce

08 Jul. 2023 - 8 minuten leestijd

Als je als verkoper gaat starten met het online verkopen is het erg belangrijk dat je branding goed is opgezet. Branding zorgt ervoor dat je bedrijf herkenbaar is voor je doelgroep en zorgt voor een bepaald beeld bij je doelgroep. Om je branding te versterken kun je werken met storytelling. Storytelling zorgt er op een verhalende wijze voor dat je je brand goed op de kaart zet. Mensen hebben vaak behoefte aan een verhalende vorm van merken. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij je doelgroep, zodat de doelgroep sneller aan je denkt. 

Wat is storytelling?

Storytelling is een krachtig instrument dat je kunt gebruiken om je boodschap over te brengen en een diepe impact te maken. Het is de kunst van het vertellen van verhalen, waarmee je mensen kunt betrekken, emoties kunt oproepen en je publiek kunt meenemen op een reis van verbeelding en betekenis. Of je nu schrijver, spreker of marketeer bent, storytelling kan je helpen om je boodschap echt tot leven te brengen en je doelen te bereiken. In deze blog lees je wat storytelling precies is en hoe je dit in kunt zetten.

Storytelling gaat verder dan alleen het vertellen van een verhaal. Het gaat erom een emotionele connectie te creëren met je doelgroep, zodat ze zich betrokken voelen en je boodschap onthouden. Een goed verhaal neemt mensen mee op een reis, roept emoties op en laat ze nadenken over de betekenis en de lessen die erin verscholen zitten. Om een krachtig verhaal te creëren, moet je aandacht besteden aan verschillende elementen. Allereerst heb je een sterk persona nodig. Dit is het personage waarmee je publiek zich kan identificeren en waar ze zich in kunnen inleven. Je wilt dat ze een emotionele band opbouwen met dit personage, zodat ze zich betrokken voelen bij het verhaal en willen weten hoe het afloopt. Daarnaast moet je aandacht besteden aan de plot. Een goed verhaal heeft een duidelijke structuur met een begin, midden en einde. Het introduceert een conflict of uitdaging waarmee de protagonist wordt geconfronteerd en neemt je publiek mee op een reis om te ontdekken hoe het probleem wordt opgelost. De plot moet spannend en boeiend zijn, zodat je publiek geïnteresseerd blijft en wil weten hoe het verhaal zich ontvouwt.

Een ander belangrijk element van storytelling is de setting. De setting is de tijd en plaats waar het verhaal zich afspeelt. Het kan een fysieke locatie zijn, zoals een stad of een jungle, of het kan een meer abstracte setting zijn, zoals een fantasiewereld of een post-apocalyptische samenleving. De setting helpt om de sfeer en de context van het verhaal te bepalen en speelt een grote rol bij het creëren van de juiste sfeer voor je publiek. Daarnaast moet je aandacht besteden aan de taal die je gebruikt bij het vertellen van je verhaal. Het is belangrijk om levendige en beeldende taal te gebruiken, zodat je publiek zich echt kan voorstellen wat er gebeurt. Beschrijf de scènes, de personages en de emoties op een manier die je publiek raakt en betrokken maakt. Gebruik metaforen, vergelijkingen en andere literaire technieken om je verhaal tot leven te brengen.

Tot slot, storytelling is niet alleen beperkt tot geschreven verhalen. Het kan worden toegepast in verschillende vormen, zoals gesproken verhalen, films, toneelstukken, presentaties en zelfs marketingcampagnes. Vooral het stukje marketingcampagnes is voor jou als ondernemer interessant. Hierna lees je over wat branding is en aan het eind van deze blog lees jij hoe je storytelling toe kan passen bij jouw onderneming en branding. 

Wat is branding?

Branding is veel meer dan alleen een logo of een naam. Het is de manier waarop je jezelf of je bedrijf presenteert aan de wereld, hoe je je onderscheidt van anderen en hoe je een blijvende indruk maakt. In deze blog lees je meer over wat branding is. In essentie is branding de belofte die je maakt aan je publiek. Het gaat over het creëren van een identiteit en het communiceren van jouw unieke waardepropositie. Het omvat alle elementen die mensen associëren met jouw merk, waaronder je logo, slogan, kleurenpalet, typografie en zelfs de stem en persoonlijkheid van je merk. Al deze aspecten dragen bij aan het vormen van de perceptie en het imago van jouw merk. Een belangrijk aspect van branding is consistentie. Het is essentieel om consistent te zijn in alle uitingen en interacties met je publiek. Of het nu gaat om je website, sociale media, verpakkingen of advertenties, ze moeten allemaal een consistent merkbeeld uitdragen. Dit zorgt voor herkenbaarheid en versterkt de band met je doelgroep. Denk aan grote merken zoals Coca-Cola of Nike. Je herkent ze meteen, zelfs zonder hun naam te lezen, vanwege hun consistente branding. Daarnaast gaat branding ook over het creëren van een emotionele band met je doelgroep. Het draait om het creëren van een positieve ervaring en het opbouwen van vertrouwen. Dit doe je door het leveren van consistente kwaliteit, het nakomen van beloften en het zorgen voor een naadloze klantbeleving. Je wilt dat mensen niet alleen je producten of diensten herkennen, maar ook een gevoel van verbondenheid en loyaliteit ervaren.

Een succesvolle branding strategie begint met een grondig begrip van je doelgroep. Je moet weten wie je doelgroep is, wat ze willen, wat hen motiveert en hoe je aan hun behoeften kunt voldoen. Door dit inzicht kun je je boodschap afstemmen op hun wensen en verlangens en een merk creëren dat resoneert met hun levensstijl en waarden. Daarnaast is storytelling een belangrijk onderdeel van branding. Het gaat erom een verhaal te vertellen dat je merk tot leven brengt en een emotionele connectie maakt met je publiek. Een goed verhaal kan mensen inspireren, raken en betrekken bij je merk op een dieper niveau. Denk aan merken zoals Apple of Google, die hun verhaal vertellen over innovatie en het veranderen van de wereld. Branding is een voortdurend proces. Het evolueert met de tijd en past zich aan veranderingen in de markt en de behoeften van je doelgroep aan. Het vereist monitoring, analyse en aanpassing om relevant te blijven. Als je erin slaagt een sterk merk op te bouwen, kan dit leiden tot loyaliteit, positieve mond-tot-mondreclame en een concurrentievoordeel in de markt. Wil je meer weten over waarom branding belangrijk is? Lees er hier meer over.

Hoe pas je storytelling toe in je branding?

Om storytelling toe te passen in branding voor e-commerce producten, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Bekijk onderstaande stappen en pas ze toe in de praktijk voor jouw e-commerce business:

1. Identificeer je merkverhaal: denk na over het verhaal dat je wilt vertellen en hoe je merk past in het leven van je klanten. Wat maakt jouw merk uniek en waarom zouden mensen erin geïnteresseerd moeten zijn? Identificeer de kernwaarden en de missie van je merk;

2. Ken je doelgroep: om een effectief verhaal te vertellen, moet je je doelgroep goed begrijpen. Doe onderzoek naar hun interesses, behoeften en verlangens. Probeer te achterhalen wat hen motiveert en hoe jouw product in hun leven past;

3. Maak een personage: creëer een personage dat je merk vertegenwoordigt. Dit kan een klant zijn die jouw product gebruikt of iemand die de levensstijl belichaamt die je merk promoot. Geef het personage een naam en achtergrondverhaal, zodat je klanten zich ermee kunnen identificeren;

4. Vertel een verhaal: gebruik je merkverhaal en het personage om een boeiend verhaal te creëren dat de aandacht van je klanten trekt. Begin met het beschrijven van de uitdagingen of problemen waarmee het personage wordt geconfronteerd. Laat zien hoe jouw product hen kan helpen deze problemen op te lossen of hun leven te verbeteren;

5. Gebruik meeslepende content: maak gebruik van verschillende media om je verhaal te vertellen. Dit kan onder andere tekst, afbeeldingen, video's en sociale media-inhoud bevatten. Zorg ervoor dat je content consistent is met je merkverhaal en dat het de emoties en waarden overbrengt die je wilt communiceren;

6. Creëer betrokkenheid: moedig je klanten aan om deel uit te maken van het verhaal. Creëer bijvoorbeeld een community waarin ze hun ervaringen kunnen delen, of vraag hen om gebruikers gerelateerde inhoud in te dienen. Dit vergroot de betrokkenheid en versterkt de band tussen je klanten en je merk;

7. Bouw voort op het verhaal: zorg ervoor dat je merkverhaal consistent is in al je marketinginspanningen. Pas het toe op je website, sociale media, productverpakking en alle andere klantinteractie punten. Bouw voort op het verhaal door regelmatig nieuwe hoofdstukken toe te voegen, zoals het introduceren van nieuwe producten of het delen van succesverhalen van klanten;

8. Wees authentiek: het belangrijkste bij storytelling is authenticiteit. Wees eerlijk en oprecht in je verhaal en vermijd overdrijving of misleidende claims. Klanten waarderen eerlijkheid en authenticiteit, en het helpt je om een langdurige relatie met hen op te bouwen.

Door storytelling toe te passen in je branding voor e-commerce producten, kun je een sterke emotionele band opbouwen met je klanten en je merk onderscheiden van de concurrentie. Benieuwd wat wij op gebied van goede branding voor jou kunnen betekenen? Bekijk hier eens ons Branding Pakket. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over de waarde van storytelling bij je branding

Wat is branding?

Branding is veel meer dan alleen een logo of een naam. Het is de manier waarop je jezelf of je bedrijf presenteert aan de wereld, hoe je je onderscheidt van anderen en hoe je een blijvende indruk maakt.

Wat is storytelling?

Storytelling is een krachtig instrument dat je kunt gebruiken om je boodschap over te brengen en een diepe impact te maken.

Waaruit bestaat een succesvolle branding strategie?

Een succesvolle branding strategie begint met een grondig begrip van je doelgroep. Je moet weten wie je doelgroep is, wat ze willen, wat hen motiveert en hoe je aan hun behoeften kunt voldoen. Door dit inzicht kun je je boodschap afstemmen op hun wensen en verlangens en een merk creëren dat resoneert met hun levensstijl en waarden.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨