1. Home
  2. Rylee Blog
  3. Bol.com verkopersinformatie
  4. Bol.com verkopen en hun verzendkosten, hoe werkt dat?

Bol.com verkopen en hun verzendkosten, hoe werkt dat?

Administratie Rylee

Bol.com verkopersinformatie

27 Feb. 2023 - 6 minuten leestijd

Vaak is het zo dat je verkoopprijs van je Bol.com verkopen inclusief de verzendkosten berekent. Hierdoor moet je als verkoper er goed op letten dat je wel de juiste tarieven gaat hanteren. Je mag immers niet een lagere verkoopprijs hanteren op je eigen webshop in vergelijking met de verkoopprijs op bol.com. Bij bol.com verkopen is het vaak niet mogelijk om de verzendkosten los van de artikelprijs op de productpagina of bij het afrekenen te tonen. Je mag als verkoper ook nooit achteraf de verzendkosten in rekening brengen bij de klant. Dit is logischerwijs streng verboden. Je hebt verschillende soorten verzendkosten voor je bol.com verkopen. Deze verschillen in verzendkosten zitten hem in het zelf verzenden of het verzenden via bol.com, maar ook in het gewicht en de afmeting. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Lees dan snel verder. 

Bol.com verkopen: Zelf verzenden of verzenden via bol.com?

Zoals in de inleiding benoemd kun je ervoor kiezen om je bol.com verkopen zelf te verzenden, of de verzending te regelen via bol.com. Beide hebben zo hun eigen voordelen. 

Logistiek via bol.com (LVB): logistiek via bol.com heeft verschillende voordelen. Je stuurt in dit geval (een deel van) je voorraad op naar het logistiek centrum van bol.com. Hiervoor betaal je een kleiner bedrag dan normaal. Ook heb je geen omkijken meer naar de verzending van je bol.com verkopen, wel zo fijn en gemakkelijk. Hierdoor kun je focussen op andere zaken. Het voordeel hiervan is dat je niet wordt aangesproken op de prestaties van de vervoerder. Levert bijvoorbeeld DHL te laat? Dan gaat dit niet af van je verkopers score. Ook worden klantvragen beantwoord door bol.com, wat er tevens voor zorgt dat jij kunt focussen op andere zaken. Indien een zending zoekraakt wordt de waarde hiervan tot 75% van de verkoopprijs vergoed. Wel zo prettig als een van je pakketjes zoekraakt. Ook kunnen klanten de gewenste leverdag kiezen voor jouw bol.com verkopen. Dit kan goed zijn voor de klanttevredenheid. Dit geldt ook voor het leveren van bestellingen in de avond. Ook dit is mogelijk via logistiek via bol.com. Aanvullend kan er gebruik worden gemaakt van verzending richting een afhaalpunt, kun je briefpost versturen en kun je laten bezorgen in België. Kortom, levering via bol.com kent vele voordelen.

Verzenden via bol.com (VVB): indien het leveren via bol.com niet je voorkeur heeft kun je uiteraard ook zelf je verzending regelen. In dit geval houd je zelf je voorraad in de opslag en kies je DHL of PostNL als vervoerder. Je dient je bol.com verkopen voor 17.00 af te geven bij het afgiftepunt. Hiervoor gelden de standaard tarieven, indien je niet in de hoge volumes zit. De verzendkosten voor een brievenbuspakket bedragen €4,15 inclusief btw. De verzending voor een pakket tot 10 kilo kost €6,95 en een pakket tot 23 kilo kost €13,20. Zelf verzenden zorgt ervoor dat je altijd zelf kunt bepalen wanneer je je pakketten wegbrengt. Je hoeft in dit geval niet te wachten tot de koerier bij je bedrijf langskomt. Wel is het raadzaam om dit voor 17.00 uur te doen, zodat de pakketten dezelfde dag met de koerier meekunnen.

Verzenden via bol.com+ (VVB+): naast verzenden via bol.com kun je ook kiezen voor verzenden via bol.com+. Dit biedt bovenop de voordelen van verzenden via bol.com nog meer voordelen. Verzenden via bol.com+ is aantrekkelijk voor jou als verkoper indien je meer dan 20 pakketten per dag verstuurd (waarvan weinig brievenbuspakketten). Je profiteert in dit geval als klant van de leverbelofte ‘voor 23.59uur besteld, morgen in huis’. Deze belofte kan de klant nog sneller over de streep trekken om te kopen. Je hebt hierbij dus een closing voor 23.59 uur. Nadeel hiervan is dat je klanten niet kunnen kiezen voor avondbezorging en bezorging naar een afhaaladres of kantooradres. Voor de verzending via bol.com+ gelden dezelfde tarieven als gewone verzending via bol.com. Ook kun je pakketten op laten ophalen door de koerier, dit scheelt wederom tijd. Dit doe je door je door je pakket voor 10.00 uur in te leveren bij een Ampère punt.

Hoe werken de verzendkosten via bol.com precies?

Op het partnerplatform van bol.com kun je alles lezen over de verzendtarieven, afmetingen, leveranciers en de bijkomende voordelen. Wil je zelf verkopen op bol.com, moet je kiezen voor een optimale verkoopprijs. Bij deze verkoopprijs bereken je ook de verzendkosten, waardoor je automatisch een hogere prijs moet hanteren. Dit heeft ook nadelen, aangezien bol.com verkopers met hun artikelen filtert met prijssterscores. In het geval van hoge prijssterscore heb je een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bij vier prijssterren doe je het al goed, maar bij vijf prijssterren heb je de scherpste prijs ten opzichte van je concurrenten. Houd er rekening mee dat je concurrenten die ook op bol.com verkopen ook met verzendtarieven te maken hebben, dus je kunt qua prijs prima concurrerend zijn. Het berekenen van prijssterren is helaas niet mogelijk voor alle producten. De reden hiervan kan zijn dat er data van concurrenten ontbreekt of ze beschikken over andere prijsinformatie. Zie onderstaande afbeelding voor meer uitleg over de prijssterscore van bol.com.

Bol.com verkopen

Houd er ook rekening mee dat je op bol.com nooit extra kosten bij de klant in rekening mag brengen als het gaat om verzendkosten. Ook mag je geen retourkosten rekenen voor klanten. Sturen klanten je product toch retour, zul jij hier als verkoper voor moeten betalen. 

Kies de juiste verzendmethode voor je Bol.com verkopen: ga voor optimaal succes

Kortom, je kunt kiezen voor verschillende manieren van verkopen op bol.com. Kies je voor lagere tarieven, dan kun je het best gaan levering via bol.com. Hiervoor heb je ook geen opslagruimte nodig. Heb je wel een opslagruimte en wil je deze benutten? En wil je graag zelf de controle houden over het verzendproces van je producten? Kies dan voor verzenden via bol.com en blijf zelf in de regie. Aan het begin zullen de verzendkosten iets hoger liggen, maar als je grotere aantallen gaat versturen kun je vaak versturen met gunstige tarieven.

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over hoe verzendkosten werken als je verkoopt op bol.com

Kun je beter zelf verzenden of via bol.com?

Dit hangt af van je eigen voorkeur. Beschik je niet over een groot magazijn of wil je je liever focussen op andere zaken dan verzenden? Kies dan voor verzending via bol.com. Liever alles zelf in de hand? Ga dan zelf verzenden.

Waar zijn de verzendkosten voordeliger?

Het is voordeliger om via bol.com te verzenden. Bol.com verzend enorm veel pakketten op een dag, waardoor zij gunstige tarieven kunnen hanteren. Dit kunnen verkopers, zeker in het beginstadium, vaak niet.

Hoe werken prijssterscores?

Prijssterscores worden bepaald op basis van jouw prijs. Hoe hoger de score des te beter je prijs-kwaliteit verhouding. Indien je een vier van de vijf scoort is dit goed. Een vijf van de vijf houdt in dat je de scherpste prijs aanbiedt ten opzichte van je concurrentie.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨