1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. Waarom samples zo belangrijk zijn.

Waarom samples zo belangrijk zijn.

Administratie Rylee

E-commerce

04 May. 2023 - 6 minuten leestijd

Samples zijn heel belangrijk voor jouw bedrijf. Je kunt samples aanvragen om te kijken of de kwaliteit van een product wel echt zo goed is als de leverancier zegt. Door deze samples goed te keuren en te testen weet jij als inkopende partij waar je aan toe bent. Je weet in dit geval of een product goed is. Zo ja, kan je deze gaan verkopen. Ook ontdek je het als een sample niet goed is. Het voordeel hiervan is dat je weet dat het product niet goed is. Je hoeft het dan ook niet meer te verkopen. Dit bespaart jou op voorhand een hele hoop negatieve recensies van klanten. Negatieve klanten zijn erg slecht voor je imago. Zorg er dus altijd voor dat jij samples gaat vragen als je een nieuw product wilt verkopen. 

Wat zijn samples?

Voordat we dieper ingaan op het belang van samples, licht ik graag eerst toe wat een sample is en wat de voordelen hiervan zijn. Een sample is vaak een product of een deel van een product, dat de verkoper (of consument) krijgt om een product te testen. Samples worden vaak gebruikt als een marketing- en promotiestrategie om consumenten aan te moedigen om nieuwe producten te proberen en vertrouwd te raken met het product voordat ze tot aankoop overgaan. In het geval van de inkopende partij is een sample het product dat je in wilt gaan kopen bij je leverancier. Voordat je een grote bestelling plaatst is het wel zo handig dat je weet wat je precies in gaat kopen. Samples kunnen worden verstrekt in allerlei soorten en maten.  Ze kunnen worden verstrekt in de vorm van kleine verpakkingen, proefverpakkingen, staaltjes, monsters of andere vormen van productpresentatie. Samples kunnen worden verstrekt door fabrikanten en verkopers. 

Het doel van het verstrekken van samples is vaak om jou als inkopende partij te overtuigen om het product in te kopen en de interesse te wekken. Je kunt samples gebruiken om te bepalen of je het product lekker vindt, of het voldoet aan je behoeften of verwachtingen, en om te beslissen of je het product wil inkopen in de toekomst. Het doel van leveranciers bij het verstrekken van samples is vaak om verkopers te overtuigen om het product te proberen, de interesse te wekken, en hen aan te moedigen om het product uiteindelijk in te kopen. Het kan ook dienen als een manier om een relatie op te bouwen en merkbekendheid te vergroten. De inkopende partij kan samples gebruiken om te bepalen of ze het product mooi vinden, of het voldoet aan hun behoeften of verwachtingen, en om te beslissen of ze het product willen inkopen in de toekomst. Als jij als inkopende partij tevreden bent over je ontvangen sample, kun je ervoor kiezen om een product in te kopen. 

Waarom zijn samples zo belangrijk?

Bij het inkopen van producten zijn samples heel erg belangrijk. Het gaat hierbij om meerdere redenen waarom samples belangrijk zijn. Onderstaand worden vier redenen opgesomd waarom het ontvangen van samples zo belangrijk is. 

  1. Kennismaken met het product: Samples geven verkopers de mogelijkheid om een product uit te proberen voordat ze het inkopen. Dit stelt de inkopende partij in staat om de kenmerken, kwaliteit, smaak, geur, textuur, werking of andere aspecten van het product te ervaren voordat ze een definitieve inkooporder versturen. Samples kunnen de inkopende partij helpen om te bepalen of het product aan hun verwachtingen voldoet en of het de moeite waard is om in te kopen. Zeker in het geval van grote inkooporders is het belangrijk dat je samples aan gaat vragen. Je wilt immers niet dat je een grote order plaatst bij je leverancier, terwijl achteraf blijkt dat de kwaliteit niet goed is. Kortom, test het eerst zorgvuldig uit;

  2. Verlagen van risico’s: zoals ik hierboven al heb benoemd, verlaagd het aanvragen van een sample het risico dat je loopt bij het inkopen van een product. Het inkopen van een nieuw product kan risico's met zich meebrengen, zoals het risico dat het product niet aan de verwachtingen voldoet, niet goed werkt, of niet geschikt is voor de behoeften van de consument. Samples kunnen helpen om deze risico's te verlagen en de onzekerheid te verminderen door de inkopende partij de kans te geven om het product eerst uit te proberen voordat ze een volledige aankoop doen. Dit kan de inkopende partij helpen om met meer vertrouwen een aankoopbeslissing te nemen;

  3. Vergelijken van verschillende opties: soms komt het voor dat een bepaald product te verkrijgen is in meerdere opties, varianten of smaken. Als dit het geval is kan de fabrikant de verschillende samples naar jou als inkopende partij opsturen. Door middel van testen kun jij uiteindelijk beslissen welke sample of welke samples jij het best vindt. Nu je meer informatie hebt over de verschillende soorten samples kun jij een weloverwogen keuze maken tijdens het inkopen van je producten. Zorg er altijd voor dat je alle mogelijke samples van een product opvraagt, zodat je achteraf geen spijt hebt van je keuze;

  4. Bouwen aan een relatie: als de fabrikant samples verstrekt, kan dit zorgen voor een betere onderlinge band. De fabrikant laat zien dat hij bereid is om moeite te doen, namelijk het versturen van een sample. Jij als inkopende partij laat blijken dat je oprecht geïnteresseerd bent om een order te plaatsen. Als je na het ontvangen van een sample een order plaatst, weet de fabrikant dat je serieus bent. In de toekomst is deze fabrikant ook sneller geneigd om (nog beter) samen te werken. Het aanvragen van een sample kan dus voor beide partijen leiden tot het versterken van de onderlinge relatie. 

    Je weet nu als verkoper wat samples zijn en waarom deze samples belangrijk zijn. Samples zorgen ervoor dat je kennis kunt maken met het product, je verlaagt het inkooprisico, je kunt verschillende opties en varianten vergelijken en je bouwt aan een relatie met je fabrikant. Sta je op het punt om een grote inkooporder te plaatsen? Wacht dan nog heel even en vraag eerst een sample aan. Zo weet jij zeker dat je een order plaatst op basis van een weloverwogen beslissing. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over waarom samples zo belangrijk zijn

Wat is een sample?

Een sample is een product of een onderdeel van een product. Een sample kan worden verstuurd vanuit de fabrikant naar de inkopende partij. Op basis van de sample kan de inkopende partij beslissen of er een order wordt geplaatst.

Waarom zijn samples belangrijk?

Samples zorgen ervoor dat je kennis kunt maken met het product, je verlaagt het inkooprisico, je kunt verschillende opties en varianten vergelijken en je bouwt aan een relatie met je fabrikant.

Waarom sturen fabrikanten samples op?

Fabrikanten sturen samples op om jou als inkopende partij te overtuigen. Ook is het doel van een sample om jouw bekend te laten worden met een product of een deel hiervan. Op basis van deze sample kun jij bepalen of je tevreden bent met de kwaliteit van de sample.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨