1. Home
 2. Rylee Blog
 3. E-commerce
 4. Vooronderzoek is als bol.com verkoper een van je belangrijkste bezigheden

Vooronderzoek is als bol.com verkoper een van je belangrijkste bezigheden

Administratie Rylee

E-commerce

25 May. 2023 - 6 minuten leestijd

Vooronderzoek doen als bol.com verkoper is cruciaal als je een product wilt inkopen. Tijdens het vooronderzoek ontdek je als bol.com verkoper of een product wel of niet geschikt is om in te kopen. Door het verrichten van vooronderzoek baseer je je inkoop op feiten, in tegenstelling tot aannames. Dit is wel zo wenselijk, zeker als het gaat om grote aantallen of dure producten. In deze blog vertellen we je wat vooronderzoek is en waarom je dit moet verrichten als bol.com verkoper. Pak dit serieus op, het scheelt namelijk een hoop gedoe achteraf. Mocht je naar aanleiding van onze blog vragen hebben, kun je altijd contact opnemen. Lees snel verder. 

Het vooronderzoek van een bol.com verkoper is zijn eerste stap naar succes

Vooronderzoek is het proces van het verzamelen en analyseren van informatie van een bol.com verkoper voordat hij een product in gaat kopen.  Het doel van vooronderzoek is om de haalbaarheid en geschiktheid van een product te beoordelen en om de benodigde informatie te verzamelen om het product succesvol te verkopen. Tijdens het vooronderzoek kan de bol.com verkoper verschillende acties uitvoeren, zoals het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen, het uitvoeren van marktonderzoek, het analyseren van concurrenten en trends in de branche, en het beoordelen van de technische en financiële haalbaarheid van het project.

Het vooronderzoek kan een bol.com verkoper helpen om de belangrijkste uitdagingen en risico's te identificeren die gepaard gaan met het product en kan helpen om de benodigde middelen, zoals financiering, personeel en technologie, in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten van het vooronderzoek kan een bol.com verkoper een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet inkopen van een product, en kan een gedetailleerd plan worden opgesteld voor de uitvoering ervan. 

Vooronderzoek is voor een bol.com verkoper een cruciaal onderdeel van iedere inkoopbeslissing die genomen moet worden. Het kan worden uitgevoerd door individuen, teams of organisaties en is meestal de eerste fase bij het inkopen van producten. Het belangrijkste doel van vooronderzoek is om de geschiktheid van het product te beoordelen en de informatie te verzamelen die nodig is om een product succesvol in te kopen.

Tijdens het vooronderzoek kan de bol.com verkoper verschillende methoden en technieken gebruiken, afhankelijk van het type product. Enkele voorbeelden zijn:

 • Literatuuronderzoek: het verzamelen en analyseren van bestaande informatie uit boeken, tijdschriften, rapporten en andere bronnen;

 • Marktonderzoek: het verzamelen en analyseren van informatie over de markt, de concurrentie en de doelgroep;

 • Expert interviews: het uitvoeren van interviews met deskundigen in het vakgebied om hun kennis en inzichten te verkrijgen;

 • Data-analyse: het analyseren van gegevens om trends en patronen te identificeren;

 • SWOT-analyse: het identificeren van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het project. We hebben een stappenplan voor het maken van zo'n analyse voor je opgezocht.

Op basis van de uitkomsten van het vooronderzoek kan een bol.com verkoper een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet doorgaan van het inkopen van een product. Ook kan het vooronderzoek helpen bij het opstellen van een gedetailleerd inkoopplan, inclusief de benodigde middelen, budget, tijdschema en taken. Door het uitvoeren van een grondig vooronderzoek wordt de kans op succes van een goed product behoorlijk vergroten. 

Waarom moet je vooronderzoek verrichten als bol.com verkoper?

Vooronderzoek is belangrijk omdat het helpt om de haalbaarheid en geschiktheid van een product te beoordelen voordat je dit in gaat kopen. Hieronder volgen enkele redenen waarom vooronderzoek van groot belang is:

 • Identificeren van uitdagingen en risico's: vooronderzoek kan helpen bij het identificeren van mogelijke uitdagingen en risico's die gepaard gaan met het inkopen van een product. Door deze vroegtijdig te identificeren, kunnen deze risico's worden aangepakt voordat de inkoop wordt gestart en kan je proactief handelen om de kans op mislukking te verkleinen;

 • Verzamelen van relevante informatie: vooronderzoek helpt bij het verzamelen van relevante informatie die nodig is om de inkoop succesvol te laten verlopen. Het helpt bij het bepalen van de belangrijkste doelstellingen van het inkooptraject, de technologieën en middelen die nodig zijn om de inkoop uit te voeren, en de financiële middelen die nodig zijn om de inkoop te financieren;

 • Optimaliseren van inkoopplanning: vooronderzoek helpt bij het opstellen van een gedetailleerde inkoopplanning die rekening houdt met alle aspecten van het inkoopproces, inclusief de benodigde middelen, budget, tijdschema en taken. Dit helpt bij het optimaliseren van de inkoopplanning, het minimaliseren van de kosten en het maximaliseren van de efficiëntie en effectiviteit van het inkooptraject;

 • Verhogen van de kans op succes: door het uitvoeren van vooronderzoek kan je de kans op succes van het inkooptraject aanzienlijk verhogen. Dit komt doordat de mogelijke risico's en uitdagingen in kaart zijn gebracht en er een gedetailleerd plan is opgesteld om deze aan te pakken.

Kortom, vooronderzoek is een belangrijke stap voordat je je producten in gaat kopen. Het helpt bij het minimaliseren van de risico's, het maximaliseren van de efficiëntie en effectiviteit van het inkooptraject en het vergroten van de kans op succes.

Meest voorkomende fouten bij vooronderzoek

Er zijn verschillende fouten die bol.com verkopers maken tijdens het vooronderzoek. Hieronder vind je de meest voorkomende fouten die gemaakt worden tijdens vooronderzoek:

 

 • Niet duidelijk in kaart hebben wat je wil onderzoeken: het niet duidelijk in kaart hebben wat je wil onderzoeken is een veelgemaakte fout. Veel bol.com verkopers stellen zichzelf geen duidelijke vraag. Zonder een duidelijke vraag kan je niet gericht zoeken naar relevante informatie en kan je geen goede conclusies trekken uit het vooronderzoek;

 • Te weinig tijd besteden aan het vooronderzoek: een ander veelvoorkomend probleem is dat je als bol.com verkoper te weinig tijd besteedt aan het vooronderzoek. Hierdoor kan je belangrijke informatie missen en kan je verkeerde beslissingen nemen die leiden tot extra kosten en vertragingen in tijdens het inkooptraject;

 • Onvoldoende aandacht besteden aan bronnen en methoden: het is belangrijk om zorgvuldig bronnen en methoden te selecteren die relevant zijn voor het inkoopproces. Als dit als bol.com verkoper niet doet, kan het vooronderzoek bevooroordeeld zijn en kan de betrouwbaarheid van de resultaten worden aangetast;

 • Niet voldoende communiceren met stakeholders: als je als bol.com verkoper niet communiceert met alle betrokken partijen en belanghebbenden, kan je belangrijke informatie missen die nodig is om een succesvol inkooptraject uit te voeren. Het is belangrijk om te begrijpen wat de verwachtingen en zorgen van de stakeholders zijn en hier rekening mee te houden bij het uitvoeren van het vooronderzoek;

 • Geen rekening houden met onzekerheden: een van de grootste uitdagingen bij vooronderzoek is het omgaan met onzekerheden. Als je deze onzekerheden niet in kaart brengt en hier geen rekening mee houdt, kan dit leiden tot verkeerde beslissingen die het inkooptraject in gevaar brengen.

Kortom, het is belangrijk om als bol.com verkoper voldoende tijd te besteden aan het vooronderzoek, de juiste methoden en bronnen te selecteren, te communiceren met alle betrokken partijen en rekening te houden met onzekerheden. Door deze stappen te volgen, kan je de kans op een succesvol inkooptraject aanzienlijk vergroten.

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over hoe je vooronderzoek doet

Wat is vooronderzoek?

Vooronderzoek is het proces van het verzamelen en analyseren van informatie voordat je een product in gaat kopen. Het doel van vooronderzoek is om de haalbaarheid en geschiktheid van een product te beoordelen en om de benodigde informatie te verzamelen om het product succesvol te verkopen.

Waarom is vooronderzoek belangrijk?

Vooronderzoek is belangrijk omdat het helpt om de haalbaarheid en geschiktheid van een product te beoordelen voordat je dit in gaat kopen.

Waar is vooronderzoek handig voor?

Het vooronderzoek kan helpen om de belangrijkste uitdagingen en risico's te identificeren die gepaard gaan met het product en kan helpen om de benodigde middelen, zoals financiering, personeel en technologie, in kaart te brengen.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨