1. Home
 2. Rylee Blog
 3. E-commerce
 4. Dit zijn EAN codes

Dit zijn EAN codes

Administratie Rylee

E-commerce

15 May. 2023 - 5 minuten leestijd

EAN codes zijn codes die worden omgezet naar een QR-code of streepjescode. Deze codes zorgen ervoor dat je een product kunt scannen. Een EAN-code bestaat uit een nummerreeks die het product uniek en identificeerbaar maakt. EAN staat voor Europees Artikel Nummer en is op alle producten terug te vinden. Als de eerste twee getallen van de EAN code uit ‘87’ bestaan, kun je concluderen dat dit product uit Nederland komt. In België wordt het nummer ‘54’ gebruikt. De EAN-code bestaat uit een GS1 systeemcode, aansluitnummer van het bedrijf, uniek artikelnummer en tot slot een controlegetal. Via de internationale database van GS1 heb je de mogelijkheid om EAN-nummers te controleren. In deze blog vertellen wij je alles over EAN-codes. Wat zijn dit voor codes, waarom heb je ze nodig en hoe kom je er aan? Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder. 

Wat zijn EAN-codes?

EAN-codes staan voor "European Article Number" en worden gebruikt om producten te identificeren en te volgen in de distributie- en verkoopketen. De code bestaat uit 13 cijfers en is uniek voor elk product. Het eerste deel van de code identificeert het land waar het product is geregistreerd, terwijl het tweede deel het bedrijf en het derde deel het specifieke product identificeert. Als consument kun je deze codes vinden op de verpakkingen van producten die je koopt en soms ook op de producten zelf. Door de EAN-code te scannen, kunnen verkopers en distributeurs gemakkelijk informatie over het product ophalen, zoals de prijs, beschikbaarheid en locatie in de winkel.

EAN-codes worden ook wel GTIN-codes genoemd, wat staat voor "Global Trade Item Number". Dit komt doordat EAN-codes inmiddels wereldwijd gebruikt worden als standaard voor het identificeren van producten. De codes zijn niet alleen handig voor verkopers en distributeurs, maar ook voor consumenten. Als je bijvoorbeeld online winkelt, kun je de EAN-code van een product gebruiken om hetzelfde product van verschillende verkopers te vergelijken en zo de beste prijs te vinden. EAN-codes worden ook gebruikt voor het bijhouden van de voorraad van een product en het beheer van de logistiek. Door de code te scannen, kan het systeem automatisch de voorraad bijwerken en eventuele bestellingen plaatsen voor nieuwe voorraad. Als je zelf een product gaat verkopen, kan het handig zijn om een EAN-code aan te vragen. Zo wordt jouw product makkelijker vindbaar en herkenbaar voor verkopers en consumenten, wat de verkoop kan bevorderen.

Waarom heb je EAN-codes nodig?

EAN-codes zijn belangrijk omdat ze producten uniek identificeren en het beheer van de distributie- en verkoopketen vereenvoudigen. Hieronder vind je enkele redenen waarom EAN-codes zo nuttig zijn:

 1. Unieke identificatie: EAN-codes zijn een unieke identificatie van een product en worden wereldwijd erkend. Elke EAN-code is uniek en identificeert een specifiek product, waardoor het gemakkelijk te volgen is in de distributie- en verkoopketen.

 2. Automatisering: EAN-codes maken het mogelijk om de verkoop, voorraadbeheer en logistiek te automatiseren. Door de code te scannen kan bijvoorbeeld de voorraad van een product bijgewerkt worden, kunnen bestellingen geplaatst worden en kan de prijs van het product direct worden weergegeven.

 3. Efficiëntie: EAN-codes maken het beheer van de distributie- en verkoopketen efficiënter. Door de code te scannen kan snel informatie over het product worden opgehaald, wat tijd en moeite bespaart.

 4. Consumenteninformatie: EAN-codes bieden consumenten ook nuttige informatie. Door de code te scannen, kunnen consumenten informatie over het product opvragen, zoals de ingrediënten, voedingswaarde, herkomst en duurzaamheid van het product.

Kortom, EAN-codes zijn van belang voor het efficiënt en effectief beheren van de distributie- en verkoopketen en het verstrekken van informatie aan consumenten.

Hoe kom je aan EAN-codes?

Om EAN-codes te gebruiken, moet je eerst een bedrijf registreren en vervolgens een EAN-code aanvragen bij een officiële uitgevende instantie. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om EAN-codes te verkrijgen:

 1. Registreer je bedrijf: Je moet eerst een bedrijf registreren om EAN-codes te kunnen aanvragen. Zorg ervoor dat je bedrijf geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel of een vergelijkbare instantie in jouw land;

 2. Kies een uitgevende instantie: EAN-codes worden uitgegeven door verschillende officiële instanties, afhankelijk van het land waar je bedrijf is gevestigd. In Nederland is de uitgevende instantie GS1 Netherlands. Op hun website kun je meer informatie vinden over het aanvragen van EAN-codes;

 3. Schaf een licentie aan: Om EAN-codes te mogen gebruiken, moet je een licentie aanschaffen bij de uitgevende instantie;

 4. Kies het type EAN-code: GS1 biedt verschillende soorten EAN-codes aan, afhankelijk van de grootte en oorsprong van je bedrijf en de producten die je wilt identificeren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende EAN-codes voor enkelvoudige producten, meervoudige producten en variabele gewicht producten. Kies het type EAN-code dat het beste past bij jouw bedrijf en producten;

 5. Koop de EAN-codes: Nadat je de licentie hebt aangeschaft en het type EAN-code hebt gekozen, kun je de EAN-codes kopen bij de uitgevende instantie. De kosten van de EAN-codes variëren, afhankelijk van het aantal codes dat je nodig hebt;

 6. Implementeer de EAN-codes: Na het verkrijgen van de EAN-codes moet je ze implementeren in jouw bedrijfsprocessen. Dit houdt in dat je de EAN-codes koppelt aan specifieke producten en ervoor zorgt dat ze worden gebruikt in jouw verkoopsysteem.

Het verkrijgen van EAN-codes is dus een proces dat enige tijd kan duren en waarbij het belangrijk is om de juiste stappen te volgen. Door EAN-codes te gebruiken, kun je echter jouw producten uniek identificeren en gemakkelijker volgen in de distributie- en verkoop keten. Dit kan de efficiëntie van jouw bedrijfsprocessen vergroten en het vertrouwen van consumenten in jouw producten versterken.

Je weet nu precies wat EAN-codes zijn, waarom deze belangrijk zijn en hoe je aan EAN-codes komt. Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over wat EAN codes zijn

Wat zijn EAN-codes?

EAN-codes staan voor "European Article Number" en worden gebruikt om producten te identificeren en te volgen in de distributie- en verkoopketen. De code bestaat uit 13 cijfers en is uniek voor elk product.

Waarom heb je EAN-codes nodig?

EAN-codes zijn belangrijk omdat ze producten uniek identificeren en het beheer van de distributie- en verkoopketen vereenvoudigen.

Welke type EAN-codes zijn er?

Er zijn verschillende EAN-codes voor enkelvoudige producten, meervoudige producten en variabele gewicht producten.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨