1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. De voordelen van productonderzoek bij e-commerce bedrijven.

De voordelen van productonderzoek bij e-commerce bedrijven.

Administratie Rylee

E-commerce

14 Sep. 2023 - 6 minuten leestijd

Productonderzoek vormt een basisonderdeel van bedrijven. Het is het onderzoek dat je als ondernemer verricht om te ontdekken welke producten mogelijk aan zullen slaan bij je klanten. Productonderzoek is een belangrijk onderdeel voor bedrijven, omdat het verkopen van producten zorgt voor omzet. Door veel tijd en aandacht te besteden aan het uitvoeren van productonderzoek ga je als ondernemer in de e-commerce ervoor zorgen dat je zeker weet dat je producten aanslaan. Dit is zeker belangrijk als je met voorraden werkt. Je wilt immers niet dat het magazijn vol komt te staan met producten waar geen vraag naar is. Benieuwd hoe je goed productonderzoek doet en wat de voordelen hiervan zijn? Je leest het in deze blog. 

Wat is productonderzoek

Productonderzoek is een belangrijk proces voor het begrijpen, analyseren en verbeteren van een product. Of het nu een fysiek product, een digitaal product of zelfs een dienst is, het kan allemaal. Het doel van productonderzoek is om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met het product, wat hun behoeften en zorgen zijn en hoe het product hun ervaring kan verbeteren. Dit proces helpt bij het creëren van producten die beter aansluiten bij de behoeften van de doelgroep en zorgen voor het succes en de waarde van het product. Productonderzoek is enorm belangrijk bij e-commerce. Je wilt als ondernemer namelijk niet kampen met hoge voorraden die niet verkocht gaan worden. Onderstaand lees je precies wat productonderzoek is, wanneer je dit inzet en waarom productonderzoek bij e-commerce zo belangrijk is. 

Je kunt als ondernemer productonderzoek in verschillende fases van de productontwikkeling uitvoeren. Onderstaand worden de verschillende fases inclusief voorbeelden opgesomd:

1.       Voorafgaand aan de ontwikkeling:

Voordat je een product maakt, is het belangrijk om de behoeften van potentiële gebruikers te begrijpen. Dit kan worden gedaan door middel van marktonderzoek en diepte-interviews om erachter te komen welke problemen het product kan oplossen.

2.       Tijdens de ontwikkeling:

Tijdens de productontwikkeling is het essentieel om regelmatig feedback van gebruikers te verzamelen. Dit kan worden gedaan via prototypes of testversies van het product. Door te observeren hoe gebruikers jouw product daadwerkelijk gebruiken, kun je beter begrijpen welke functies goed werken en waar je deze kunt verbeteren.

3.       Na de lancering:

Nadat het product gelanceerd is, stopt het niet. Het is nog steeds belangrijk om het gebruik bij te houden, feedback te verzamelen en het gedrag van de gebruikers te analyseren. Dit helpt bij het vaststellen van problemen, het meten van het succes van nieuwe functies en het blijven afstemmen van het product op veranderende behoeften. 

Voor het uitvoeren van productonderzoek zijn er verschillende manieren die je toe kunt passen. Je zou gebruik kunnen maken van interviews met gebruikers. Hierbij ga je in gesprek met de gebruiker om meer te weten te komen over de gedachten, behoeften en ervaringen. Ook kun je gebruikers je product laten testen en kijk je vervolgens hoe zij met het product omgaan. Je kan op deze manier ontdekken waar de gebruikers tegenaan lopen en dit verbeteren.

Wil je veel feedback verzamelen? Maak dan gebruik van enquêtes. Zo kun je snel en eenvoudig feedback van gebruikers in kaart brengen. Ook kun je kiezen voor een gegevensanalyse. Door te kijken waar gebruikers op klikken, kun je betere inzichten krijgen. De laatste methode die vaak wordt toegepast is A/B-testen. In dit geval heb je twee versies van een product en toon je deze aan verschillende groepen gebruikers. Je kan vervolgens bepalen welke versie beter scoort en aansluit op de behoeften van de klant.

Kortom, productonderzoek is een continu proces dat zich richt op het begrijpen van gebruikersbehoeften, het testen en optimaliseren van het product en het waarborgen van een positieve gebruikerservaring. Het stelt je in staat om een product te ontwikkelen dat niet alleen functioneel is, maar ook daadwerkelijk waarde toevoegt voor de gebruikers. Als je benieuwd bent hoe je goed product research doet op bol.com kun je deze blog lezen. Hierin vertellen wij je verschillende tips voor het verrichten van product research. 

De voordelen van productonderzoek bij e-commerce bedrijven

Goed productonderzoek is van groot belang voor e-commerce bedrijven. Het stelt je in staat om dieper inzicht te krijgen in je klanten, hun behoeften en hun gedrag en dit vertaalt zich rechtstreeks naar een reeks voordelen die je bedrijf kunnen helpen groeien. Hieronder sommen we een aantal voordelen op van goed productonderzoek bij e-commerce bedrijven.

1.       Beter klantbegrip:

Door diepgaand onderzoek te doen naar je doelgroep en hun koopgedrag, kun je de wensen en behoeften beter begrijpen. Hierdoor kun je producten leveren die het beste aansluiten bij wat ze echt willen, wat weer leidt tot meer klanttevredenheid en klantloyaliteit.

2.       Nauwkeurige productontwikkeling:

Door diepgaand onderzoek te doen kun je nieuwe trends en behoeften van opkomende markten voorspellen. Hierdoor kun je producten ontwikkelen die niet alleen relevant zijn, maar ook een concurrentievoordeel opleveren.

3.       Optimale gebruikerservaring

Door te begrijpen hoe klanten jouw e-commerce platform gebruiken en met welke obstakels zij te maken kunnen krijgen, kun je de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Dit resulteert in soepeler scrollen over de website, snellere laadtijden en een eenvoudiger afrekenproces.

4.       Minder retourzendingen

Met diepgaand productonderzoek kun je beter inschatten of een product aan de verwachtingen van je klant voldoet. Dit vermindert het aantal ontevreden klanten en leidt tot minder retourzendingen en ruilingen. Wil je meer lezen over het beperken van retouren? Lees dan deze blog.

5.       Betere marketing

Door te begrijpen wat klanten ertoe aanzet om te kopen, kun je jouw marketingboodschappen beter afstemmen op de behoefte van jouw klant. Dit leidt tot relevantere en effectievere marketingcampagnes.

6.       Concurrentievoordeel

Door voortdurend onderzoek te doen naar markten en klanten, kun je snel reageren op veranderende trends en behoeften. Hierdoor behaal je een voorsprong op jouw concurrenten en kun je innovatieve producten en diensten aanbieden.

7.       Verhoogde klantloyaliteit:

Als klanten zien dat je hun behoeften begrijpt en daaraan voldoet, ontstaat er een gevoel van loyaliteit. Tevreden klanten zullen eerder terugkomen om steeds opnieuw een aankoop te doen en zullen jouw bedrijf ook aan anderen aanbevelen.

8.       Data-gestuurde besluitvorming:

Goed productonderzoek levert je waardevolle gegevens en informatie op die je kunt gebruiken om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. Dit vermindert het risico op giswerk en leidt tot effectievere strategieën. 

Kortom, door te investeren in goed productonderzoek kun je je e-commerce bedrijf naar nieuwe hoogten tillen. Het helpt je om nauwkeuriger in te spelen op de behoeften van je klanten, je aanbod te verbeteren en een sterke positie in de markt te behouden. Onthoud dat diepgaand begrip van je klanten de sleutel is tot lange termijn succes in de e-commerce wereld.

Zelf aan de slag

Je weet nu wat productonderzoek is en hoe je dit in de praktijk voor jouw e-commerce bedrijf toe kunt passen. Ook weet je precies hoe je dit kunt uitvoeren en waarom goed productonderzoek zo belangrijk is. Mocht je vragen hebben over het uitvoeren van goed productonderzoek, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met het uitvoeren van goed productonderzoek voor jouw e-commerce bedrijf. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over de voordelen van productonderzoek voor e-commercebedrijven

Wat is productonderzoek

Productonderzoek is een belangrijk proces voor het begrijpen, analyseren en verbeteren van een product, of het nu een fysiek object, een digitale toepassing of zelfs een dienst is. Het doel van productonderzoek is om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met het product, wat hun behoeften en zorgen zijn en hoe het product hun ervaring kan verbeteren.

Waarom is productonderzoek belangrijk voor e-commerce bedrijven.

Goed productonderzoek stelt je in staat om dieper inzicht te krijgen in je klanten, hun behoeften en hun gedrag en dit vertaalt zich rechtstreeks naar een reeks voordelen die je bedrijf kunnen helpen groeien.

Hoe kun je productonderzoek uitvoeren?

Je kunt productonderzoek op veel verschillende manieren uitvoeren. In deze blog beschrijven we verschillende manieren die jij toe kunt passen.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨