1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. Wat is forwarding?

Wat is forwarding?

Administratie Rylee

E-commerce

10 Apr. 2023 - 5 minuten leestijd

De betekenis van forwarding in het Nederlands is niets meer dan ‘doorsturen’. Dit is dan ook precies wat forwarding inhoudt. Forwarding is eigenlijk het volledige proces wat ervoor zorgt dat jouw producten uit het buitenland naar Nederland komen. Stel dat je een product uit China wilt bestellen. In dit geval maak je gebruik van forwarding. Forwarding betreft het proces waarbij de leverancier de verkochte producten doorstuurt naar de klant die deze betaalt heeft. Dit proces kent vele lastigheden en valkuilen, zeker als je niet bekend bent met hoe dit in zijn werking gaat. Bij forwarding komen administratieve taken kijken. Ook het aanvragen van vergunningen, faciliteren van je opslag en het uitstippelen van de routes komen hierbij kijken.

Een forwarder zorgt er dus voor dat de door jouw bestelde producten bij een leverancier, bij jou in bijvoorbeeld het magazijn komen. Een forwarder is ook heel belangrijk voor een goede cashflow. Een goede cashflow is belangrijk bij e-commerce. Een forwarder zorgt ervoor dat er meer controle is op het hele proces van leverancier naar de opslag. Vaak worden deze producten besteld in het buitenland, waardoor je er als Nederlander weinig tot geen inzicht hebt in het proces. Een forwarder zorgt zelf niet voor het versturen van de goederen, maar treedt op als een expert op gebied van logistiek. De forwarder biedt verschillende verzendmethodes aan, zoals per vliegtuig, boot of vrachtwagen. Het kan ook voorkomen dat de levering eerst via de boot gaat en vervolgens met het vliegtuig, maar hierover later meer. Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn als forwarder. Mocht je hier behoefte aan hebben, zou je hiervoor je zoekmachine kunnen gebruiken. 

Forwarding voor e-commerce voorbeelden

Forwarding voor e-commerce kan via verschillende manieren. Wij beschrijven drie manieren die je kunt inzetten voor jouw e-commerce bedrijf. De drie manieren die wij gaan beschrijven zijn; eigen magazijn, order fulfillment en dropshipping.

  1. Eigen magazijn: als je beschikt over een eigen magazijn kun je gebruikmaken van deze optie. In dit geval wordt de vracht voorbereid in het land van herkomst zoals bijvoorbeeld China. De vracht kan worden verscheept en worden ingeklaard in een EU-land. Vervolgens komt de vracht bij de douane. Als de goederen door de formaliteiten van de douane komen, kunnen deze goederen naar het magazijn worden gebracht. Je hebt hier een keuze om dit te realiseren met je eigen vervoer, maar ook kun je gebruik maken van een logistiek partner;

  2. Order fulfillment: sommige verkopers beschikken niet over een magazijn. Dit is natuurlijk niet erg als je toch actief bent in de e-commerce. Je zult zeker niet de enige zijn binnen deze branche die niet beschikt over een magazijn. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Met order fulfillment laat je je voorraad versturen naar een magazijn van bijvoorbeeld bol.com of Amazon. In dit magazijn krijgen jouw goederen een eigen plekje. Er zijn meerdere bedrijven die dit aanbieden. Deze bedrijven hebben grote magazijn en pakken vervolgens het versturen ook nog eens op;

  3. Dropshipping: een methode die bij de meeste e-commerce ondernemers wel bekend is. In dit geval heb je geen voorraad en loop je zeer weinig ondernemersrisico. Wel is het vaak zo dat je levertijden iets langer zullen zijn. Ook ben je verantwoordelijk voor de garantie en service richting je klanten. Er zijn ook mogelijkheden voor e-commerce forwarding bij dropshippers. Je kan op dit moment kansen missen in het leveringsproces of minder omzetten omdat je niet de juiste verzendroute hebt bepaald. 

Verschillende soorten forwarding

Zoals eerder in deze blog al benoemd zijn er verschillende soorten forwarding. Bij forwarding draait alles om het stroomlijnen van processen. Forwarding blijkt erg uitdagend voor e-commerce ondernemers. Het logistieke proces is namelijk veel meer dan alleen een doos inpakken met wat tape en het verzendlabel hierop plakken. Er is ook niet een ‘beste oplossing’ voor de soorten forwarding die er zijn. Het gaat erom dat het voor jou werkt. Je kunt een goede afweging maken door je online te verdiepen en met mensen te praten. Onderstaand sommen we de verschillende soorten forwarding op.

  1. Land: binnen Europa zal het vervoer voornamelijk via het land plaatsvinden. Denk hierbij aan auto’s of vrachtwagens. Ook treinen zijn een optie, maar aangezien deze per spoor gaan geldt hiervoor een andere regeling. Bijkomend voordeel van forwarding via land is dat er relatief weinig documentatie bij komt kijken mits je voldoet aan de gestelde eisen van de Europese Unie. Land transport is voornamelijk geschikt voor lokale goederen;

  2. Water: hierbij moet je voornamelijk denken aan schepen die buiten de binnenvaart vallen. Voorbeelden zijn schepen uit andere delen van Europa of bijvoorbeeld uit Azië. Het is een goede methode voor grote goederen welke in een container een grote afstand moeten overbruggen. Je kunt er in dit geval voor kiezen om een complete container te gebruiken, maar als kleine ondernemer is het raadzaam om met andere ondernemers in één container te verschepen. Zorg er wel voor dat je pallet voldoet aan de afmetingen;

  3. Lucht: het versturen via lucht is logischerwijs de snelste methode, maar ook de duurste. Hierbij wordt echter wel een kanttekening gemaakt. Bij grote pakketten is het zeker de duurste verzendmethode, maar bij kleinere pakketten kan dit ook nog eens goedkoper zijn. Indien je snel moet beschikken over je goederen is dit een goede methode. Heb je geen haast en wacht je op grote volumes? Dan is het raadzaam om vervoer via water te bekijken. Gebruik je forwarder in dit geval door hem/haar de beste routes uit te laten stippelen.

Je bent nu als e-commerce ondernemer bekend met wat forwarding is. Ook ken je de verschillende voorbeelden van forwarding bij e-commerce. Tot slot ken je de methodes van verzending, die je forwarder voor jou in kan zetten. Wat ook raadzaam is om je in te verdiepen in de incoterms. Dit zijn zaken die ook komen kijken bij het importeren van goederen. Gelukkig voor jou hebben wij hier al een blog over geschreven. Deze blog lees je hier.

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over wat forwarding is

Wat is forwarding?

Forwarding betreft het proces waarbij de leverancier de verkochte producten doorstuurt naar de klant die deze betaalt heeft. Een forwarder is een tussenpersoon die je zal ontzorgen en het logistieke traject voor je zal regelen van producent naar jouw magazijn.

Is het raadzaam om een forwarder in te schakelen?

Dit hangt af van je kennis en beschikbare tijd. Toch raden wij dit zeker aan, omdat een forwarder een expert is in zijn/haar vakgebied. Dit zorgt ervoor dat je gaat besparen om je verzendroutes en zorgt voor een betere cashflow. Hierdoor bespaar je een hoop geld.

Welke soorten forwarding zijn er?

Forwarding vindt via verschillende manieren plaats. Binnen Europa kan dit het best via het land. Ook via het water is een optie, maar dit kan ook als je een levering verwacht uit Azië. Per boot duurt gemiddeld lang, maar is vaak de goedkoopste optie. Tot slot kun je kiezen voor verzending via lucht. Dit is het snelst, maar vaak ook het duurst.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨