1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. Wat zijn incoterms en welke moet je kiezen?

Wat zijn incoterms en welke moet je kiezen?

Administratie Rylee

E-commerce

08 Mar. 2023 - 8 minuten leestijd

Incoterms, een term waar de één bekend mee is en de ander nog nooit van heeft gehoord. Incoterms worden gebruikt om de belangrijkste contractuele voorwaarden en verplichtingen af te spreken voor de wereldwijde handel. Hier hierbij aan de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen. Bij incoterms regelt de verkoper het vervoer tot de afgesproken plaats van bestemming. Tot het moment van levering op dit punt draagt de verkoper het risico van schade of verlies van de goederen. In deze blog lees je wat het nut is van incoterms en waarvoor ze worden gebruikt. Ook lees je over de verschillende incoterms en welke je moet kiezen. Ben jij een verkoper welke producten importeert of exporteert? Dan is deze blog interessant voor jou!

Wanneer worden incoterms gebruikt?

Incoterms is een korte aanduiding voor de internationale commerciële voorwaarden. Het bestaat uit een set van 11 verschillende voorwaarden welke in 1936 voor het eerst zijn geïntroduceerd. De incoterms bepalen wie verantwoordelijk is en wat er tijdens internationale transacties gebeurd. Incoterms zijn erg belangrijk voor de wereldwijde handel. Dit heeft een simpele verklaring: ze zijn wereldwijd bekend en worden overal geaccepteerd. Of je nu met je bedrijf in Amsterdam zit en exporteert naar Lima, of je wil importeren vanuit Beijing. Het is allemaal mogelijk. Incoterms zijn een vereiste voor elke commerciële factuur en zorgen ervoor dat het eventuele risico van dure misverstanden sterk wordt beperkt. De incoterms beschrijven alle taken, risico’s en kosten die horen bij de transactie van verkoper naar koper. Er zijn zoals benoemd 11 verschillende incoterms, hiervan zijn er 3 die het meest voorkomend zijn. Dit zijn Ex-Works (EXW, af in de fabriek), Delivered At Place (DAP, franco ter plaatse) en Delivered Duty Place (DDP, franco inclusief rechten). Deze en overige incoterms worden onderstaand benoemd. 

De verschillende soorten incoterms

Onderstaand worden de 11 verschillende incoterms opgesomd. Per incoterm wordt uitleg gegeven over de inhoud en regels van de incoterm. Op basis hiervan kun je zelf bepalen of de incoterm geschikt is voor jouw manier van handelen. 

Ex-Works (EXW)

De incoterm Ex-Works brengt de minste verplichtingen mee voor de verkoper. Het is in dit geval enkel de taak aan hem of haar om de goederen klaar te zetten op de afhaalplek. Vaak is dit de fabriek waar de goederen worden gemaakt. Voor de koper is dit een onvriendelijke regel, want die regelt vervolgens het hele transportproces zelfstandig. Ook draagt de koper in dit geval alle kosten, verbonden aan het vervoer, zelf. EXW kan voor iedere vorm van vervoer worden gebruikt, zoals; vrachtwagen, boot, trein of vliegtuig. EXW is niet handig als je als Nederlands bedrijf exporteert naar een bedrijf buiten de EU. De koper is in dit geval namelijk verantwoordelijk voor de uitvoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Het is verstandig om in dit geval minimaal de FCA af te spreken. Bij FCA is de verkopende partij namelijk verantwoordelijk voor het regelen van uitvoerformaliteiten. Ook is de verkoper verantwoordelijk voor het laden van de goederen in het gewenste vervoermiddel. 

Voorbeeld: EXW Grootstraat 8, Amsterdam, Netherlands, Incoterms® 2023

Free Carrier (FCA)

Bij FCA regel je als verkoper iets meer verplichtingen. De verkoper levert in dit geval zijn goederen af op de afgesproken plaats van de koper. Dit kan zijn het bedrijfspand van de koper of bijvoorbeeld een terminal in de zeehaven. Vanaf dit moment draagt de koper alle risico’s van de producten. Indien je verzendt naar buiten de EU ben je als verkoper verplicht om uitvoeraangifte te doen de douane. Er zijn verschillende varianten van FCA, namelijk FCA-A en FCA-B. Bij FCA-A levert de verkopende partij de goederen bij het pand of het terrein van de kopende partij. Bij FCA-B levert de verkopende partij de goederen af bij bijvoorbeeld de haventerminal. Indien je vooral internationaal zaken doet is het kiezen voor FCA geschikter dan FXW. 

Voorbeeld: FCA (A) Grootstraat 8, Amsterdam, Netherlands, Incoterms® 2023

Free alongside ship (FAS)

Bij FAS levert de verkopende partij de goederen bij de afgesproken haven. De goederen moeten bij - het door de koper bepaalde schip - worden geplaatst. Vanaf het moment van plaatsen draagt de kopende partij het risico. Je kunt FAS alleen afspreken indien je over water gaat vervoeren. FAS is geschikter indien de goederen ook stapelbaar zijn, zoals graan. Zo is de staat waarschijnlijk gelijk op het moment van leveren en na het verschepen. Heb je goederen waarbij de container al op een eerder moment is afgesloten? Dan kun je beter kiezen voor FCA.

Voorbeeld: FAS Amsterdam, Netherlands, Incoterms® 2023

Free on board (FOB)

Bij FOB draagt de verkoper het risico van verlies of schade aan de goederen en alle kosten, tot het moment dat diegene de goederen aflevert aan boord van het door de koper genoemde schip in de afgesproken verschepingshaven. Vanaf dat moment draagt de koper de kosten en het transportrisico. Ook bij FOB kun je enkel transporteren via water. FOB is tevens geschikt voor goederen als bulkgoed, zoals graan. Indien de container al eerder is gesloten kun je wederom beter kiezen voor FCA. 

Voorbeeld: FOB Amsterdam, Netherlands, Incoterms® 2023

Carriage Paid To (CPT)

Bij CPT gaat het risico van verlies of schade aan de goederen over op de koper wanneer de verkoper de goederen bij het bedrijfspand of op een andere plaats, afgesproken met de koper, neerzet. De verkoper regelt en betaalt het vervoer en daaraan gerelateerde kosten tot de afgesproken plaats van bestemming. CPT komt vooral voor bij goederen welke in containers worden vervoerd. Je kunt dit gebruiken indien je goederen levert per vrachtwagen, schip, trein of vliegtuig. De overgang van het transportrisico en de kosten vinden op verschillende momenten plaats. Dit gebeurt bij de plaats van levering en plaats van bestemming. 

Voorbeeld: CPT 612 Bigstreet New York, USA, Incoterms® 2023

Carriage and Insurance Paid To (CIP)

Inhoudelijk lijkt CIP op CPT. De overgang van transportrisico en kosten vindt op verschillende momenten plaats, net zoals bij CPT. Bij CIP kun je ook vervoeren op de manier die je zelf kiest. Het verschil met CPT is dat de verkoper bij CIP verplicht een goederentransportverzekering moet afsluiten voor de koper. Deze verzekering dekt de kosten van vervoer tussen de plaats van aflevering en de eindbestemming. 

Voorbeeld: CIP 612 Bigstreet New York, USA, Incoterms® 2023

Cost and Freight (CFR)

Bij CFR draagt de verkoper het risico van schade en verlies aan de goederen totdat deze worden afgeleverd bij het afgesproken schip. De verkoper betaalt de kosten van vervoer tot de levering in de afgesproken haven van bestemming. CFR kan alleen worden ingezet indien je transport via het water gaat. CFR is vooral geschikt voor vervoer van bulkgoed zoals graan. De overgang van transportrisico vindt plaats op twee momenten. Dit is bij de plaats van levering en de haven van bestemming. 

Voorbeeld: CFR Shanghai, Ningbo Terminal, Incoterms® 2023

Cost Insurance and Freight (CIF)

De CIF lijkt inhoudelijk op de CFR. De koper draagt tot het moment van leveren op de afgesproken verschepingshaven het risico. De verkoper betaalt tot dit moment alle transportkosten. Bij CIF kun je enkel vervoeren via het water. Ook CIF is vooral geschikt voor bulkgoed zoals graan. Ook hier vindt de overgang van transportrisico plaats op twee momenten. Dit is bij de plaats van levering en de haven van bestemming. Het verschil met CFR is dat de verkoper in dit geval een goederentransportverzekering af moet sluiten voor de koper. 

Voorbeeld: CIF Shanghai, Ningbo Terminal, Incoterms® 2023

Delivered At Place (DAP)

Bij DAP komen veel verplichtingen kijken voor de verkoper. De verkoper regelt en betaalt in dit geval alle kosten totdat de zending is aangekomen op de afgesproken plaats van bestemming. Ook draagt de verkoper al het risico voor schade of verlies, totdat hij de goederen levert op plaats van bestemming. Het afsluiten van een goederentransportverzekering is voor de verkoper geen overbodige luxe. Je kunt bij DAP vervoeren via een schip, trein, vrachtwagen of vliegtuig. 

Voorbeeld: DAP 312 Incastreet, Cuzco, Incoterms® 2023

Delivered At Place Unloaded (DPU)

Bij DPU komen wederom veel verplichtingen kijken. DPU is eigenlijk hetzelfde als DAP, alleen dan inclusief lossen. De vervoerder is wegens regels beperkt aansprakelijk. Het afsluiten van een goederentransportverzekering is dus zeker verstandig. Je kunt bij DPU vervoeren via een trein, schip, vliegtuig of vrachtwagen. De plaats van bestemming verschilt in dit geval. Dit kan zijn de aankomsthaven of bijvoorbeeld het bedrijfspand van de koper.  

Voorbeeld: DPU 312 Incastreet, Cuzco, Incoterms® 2023

Delivered Duty Paid (DDP)

Bij DDP gelden de meest regels voor de verkopende partij. De verkoper betaalt voor alles totdat dit is geleverd op de plaats van bestemming. Ook betaalt deze eventuele invoerheffingen in het bestemmingsland. Denk hierbij aan invoerrechten of bijvoorbeeld invoer-btw. Logischerwijs is het afsluiten van een goederentransportverzekering in dit geval handig. Je kunt goederen verplaatsen per trein, vrachtwagen, vliegtuig of schip. 

Voorbeeld: DDP 312 Incastreet, Cuzco, Incoterms® 2023

Let op: incoterms regelen niet wanneer het eigendom van goederen overgaat. Dit dien je zelf vast te leggen in het eigendomsvoorbehoud. Ook hebben de incoterms geen betrekking op het intellectuele eigendomsrecht, afspraken over betalingen en het nalaten van contractuele afspraken.

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over wat incoterms zijn en welke je moet kiezen

Hoeveel incoterms heb je?

Je hebt 11 verschillende incoterms. Al deze incoterms hebben weer verschillende voor- en nadelen. Wil je hier meer over weten? Lees onze blog dan goed door.

Welke incoterm is het best?

Vaak maak je gebruik van meerdere incoterms. Welke het best is hangt af van het feit of je exporteert of importeert. Ook hangt het af van het risico wat je wilt lopen en in hoeverre jij alles in de hand wilt hebben. Dit is volledig aan jou!

Wat dekken de incoterms niet?

De incoterms dekken niet wanneer het eigendom van goederen overgaat. Ook dekken zij niet het intellectueel eigendomsrecht, afspraken over betalingen en het nalaten van contractuele afspraken

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨