1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. Wat is automatiseren en hoe zet ik het in?

Wat is automatiseren en hoe zet ik het in?

Administratie Rylee

E-commerce

05 Jun. 2023 - 6 minuten leestijd

Automatiseren is het proces waarbij menselijke arbeid wordt vervangen door bijvoorbeeld machines. Door goede technologie toe te passen worden alledaagse taken sneller en gemakkelijker uitgevoerd en is de foutmarge ook nog eens kleiner. Automatiseren kan bij heel veel verschillende activiteiten worden toegepast en is erg uiteenlopend. Bijna ieder bedrijf maakt wel gebruik van automatisering op een bepaalde manier. Vaak levert het veel voordeel op in de vorm van tijdbesparing en efficiëntie. In deze blog schrijven wij over wat automatiseren is. Hierbij gaan we dieper in op de voordelen ervan. Ook schrijven wij over hoe je automatisering inzet binnen jouw organisatie. Benieuwd of dit voordelen voor je mee gaat brengen? Lees deze blog dan snel verder. 

Wat is automatiseren?

Automatiseren gaat over het proces van het vervangen van menselijke arbeid en het uitvoeren van taken, processen of systemen met behulp van machines, computers of geautomatiseerde systemen. Automatiseren betekent dat menselijke handelingen worden overgenomen door het gebruik van technologie en het implementeren van geautomatiseerde processen. Hierdoor worden menselijke handelingen tot een minimum beperkt. Automatiseren kan verschillende vormen aannemen, variërend van eenvoudige mechanische apparaten tot complexe softwaretoepassingen die taken uitvoeren op basis van vooraf ingestelde regels en logica.

Automatisering kan worden toegepast in diverse sectoren en gebieden, zoals productie, logistiek, transport, administratie, klantenservice, gezondheidszorg, financiën en vele anderen. Enkele voorbeelden van geautomatiseerde processen zijn geautomatiseerde productielijnen, robotica, geautomatiseerde klantenservice systemen, geautomatiseerde boekhoudsoftware, enzovoort. Maar ook in de e-commerce is automatiseren uitermate geschikt. Het zorgt ervoor dat je veel belangrijke informatie in één oogopslag kunt zien. Ook versnelt het de bedrijfsprocessen. Het doel van automatisering is het verbeteren van efficiëntie, verhogen van productiviteit, kostenbesparing, verhogen van nauwkeurigheid en kwaliteit, vereenvoudigen van complexe taken, verminderen van menselijke fouten en het vergemakkelijken van schaalbaarheid en flexibiliteit in bedrijfsprocessen. Het is belangrijk dat je snapt dat automatiseren niet draait om het vervangen van mensen. In veel gevallen werken mensen nog steeds samen met geautomatiseerde systemen. Je kunt automatiseren het best zien als een handig hulpmiddel. 

Waarom is automatiseren belangrijk?

Automatiseren is belangrijk om verschillende redenen. Onderstaand sommen we een aantal (veelvoorkomende) redenen op waarom automatiseren zo belangrijk is. Automatisering zorgt voor:

1. Efficiëntie: automatisering kan simpele taken sneller en efficiënter uitvoeren dan dat mensen dit kunnen. Machines en computers kunnen taken met een hogere snelheid en nauwkeurigheid uitvoeren, waardoor de productiviteit toeneemt en er tijd en middelen worden bespaard;

2. Kostenbesparing: automatisering kan de kosten op lange termijn verlagen. Hoewel de investering voor het toepassen van automatiseringssystemen hoog kan zijn, kan het op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen op arbeidskosten en operationele kosten. Het verminderen van de afhankelijkheid van menselijke arbeid kan ook leiden tot een vermindering van menselijke fouten en de daarmee samenhangende kosten;

3. Kwaliteit en nauwkeurigheid: automatisering kan zorgen voor consistentie en nauwkeurigheid in taken die vatbaar zijn voor menselijke fouten. Machines en computers volgen voorgeprogrammeerde instructies en voeren taken op dezelfde manier uit, waardoor de kans op fouten wordt verminderd. Dit kan vooral belangrijk zijn bij taken die een hoog niveau van precisie vereisen, zoals productieprocessen of gegevensverwerking;

4. Veiligheid: automatisering kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Door het automatiseren van gevaarlijke taken kunnen menselijke werknemers worden beschermd tegen potentieel letsel. Machines kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om eenvoudige en fysiek zware taken uit te voeren, waardoor werknemers worden ontlast van risicovolle werkzaamheden;

5. Schaalbaarheid en flexibiliteit: automatisering maakt het makkelijker om taken op te schalen en aan te passen aan veranderende behoeften, zo ook bij je e-commerce business. Machines kunnen snel worden aangepast aan nieuwe productievereisten of veranderingen in de marktvraag. Dit geeft je e-commerce onderneming meer flexibiliteit en het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Let wel op: automatisering is niet geschikt voor iedere situatie of bedrijf. Het vereist een zorgvuldige evaluatie om te bepalen welke taken het meest geschikt zijn voor automatisering en om de potentiële impact op de werkgelegenheid en andere aspecten van je bedrijf te overwegen.

Automatiseren op bol.com

Ook voor jou e-commerce business op bol.com zijn er voldoende mogelijkheden om te automatiseren. Bij bol.com zelf kun je gebruik maken van de bol.com retailer API. Deze API biedt verschillende mogelijkheden voor verkopers. Hierbij kun je denken aan:

1. Voorraadbeheer: de retailer API biedt functies voor het beheren van voorraadniveaus, het toevoegen van nieuwe producten aan de voorraad en het bijwerken van productinformatie. Dit scheelt op den duur een hoop tijd en gaat ervoor zorgen dat je sneller en efficiënter je voorraad bij kunt werken;

2. Orderverwerking: de retailer API maakt het mogelijk om bestellingen automatisch te verwerken en de status van bestellingen bij te houden. Dit is handig om wederom de snelheid erin te houden;

3. Prijsbeheer: de retailer API biedt functies voor het automatisch aanpassen van prijzen op basis van verschillende factoren, zoals concurrentie, vraag en aanbod, en winstmarges. Dit zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk alles in één klik aan kunt passen. 

Naast de retailer API biedt bol.com ook andere tools en functies voor verkopers, zoals geautomatiseerde advertenties, e-mailmarketing, feedback beheer en meer. Deze tools zijn ontworpen om het verkoopproces voor verkopers te optimaliseren en hen te helpen meer omzet te genereren en hun bedrijf te laten groeien. Het is echter belangrijk om te onthouden dat automatiseren niet voor alle verkopers de beste optie is. Sommige verkopers hebben mogelijk meer controle nodig over hun verkoopactiviteiten en moeten mogelijk handmatig enkele taken uitvoeren om hun bedrijf te laten groeien. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke taken geautomatiseerd kunnen worden en welke niet en om de beste mix van handmatige en geautomatiseerde processen te vinden die het beste werken voor jouw specifieke bedrijf.

Met Rylee haal jij alle benodigde automatiseringen in één keer in huis. Pas op ons platform gemakkelijk alles aan wat jij voor je bol.com store aan wilt passen. Denk hierbij aan het veranderen van de prijs. Ook kun je op ons platform direct je nieuwe marges berekenen met de rekenmachine tool. Hierdoor heb jij als verkoper direct inzicht in de marges die je gaat behalen met je product(en). Ook kun je op ons platform gebruikmaken van automatische mailings. Het doel hiervan is natuurlijk het stimuleren van de verkoop, door een potentiële klant te triggeren. Kortom, alles wat je zoekt op het gebied van automatisering vind je op ons platform. Hiermee zorg jij voor een efficiëntere manier van werken, meer omzet en tevreden klanten. Wat wil je nog meer? Benieuwd of automatiseren iets is voor jouw bol.com store? Test Rylee vrijblijvend 14 dagen gratis uit. Abonneren doe je hier.  

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over wat automatiseren is en hoe je dit in kunt zetten

Wat is automatiseren?

Automatiseren gaat over het proces van het vervangen van menselijke arbeid en het uitvoeren van taken, processen of systemen met behulp van machines, computers of geautomatiseerde systemen.

Wat is het voordeel van automatiseren op bol.com?

Als je gaat automatiseren op bol.com heeft dit verschillende voordelen. Zo kun je je voorraadbeheer efficiënter inrichten. Dit geldt ook voor je voorraad- en prijsbeheer.

Wat zijn de voordelen van automatiseren?

Automatiseren kent vele voordelen. Het zorgt voor efficiëntie, kostenbesparing, kwaliteit en nauwkeurigheid, veiligheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Kortom, het kent enorm veel voordelen.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨