1. Home
  2. Rylee Blog
  3. E-commerce
  4. Het vastleggen van je merk met BOIP-registratie

Het vastleggen van je merk met BOIP-registratie

Administratie Rylee

E-commerce

09 May. 2023 - 5 minuten leestijd

BOIP is een onderdeel van de Benelux-organisatie voor de Intellectuele Eigendom (BOIE). Het is een internationale organisatie die bestaat uit drie organen. Dit zijn: het Comité van Ministers, de Raad van Bestuur en het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). BOIP is een onafhankelijke organisatie. Zij mogen personen dan ook niet adviseren om een stap te zetten. Wel maken ze jou als ondernemer wegwijs in de wereld van de intellectuele eigendom. BOIP biedt directe toegang tot officiële registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux. 

Wat is een BOIP-registratie?

Voordat we dieper ingaan op waarom het registreren van je merk bij BOIP belangrijk is. Gaan we eerst wat dieper in op de inhoud van de registratie. Wat doe je precies als je je merk inschrijft en wat zijn de voordelen hiervan?

Een BOIP-registratie verwijst naar een merkregistratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het BOIP is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de registratie en bescherming van merken en modellen in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Door je merk te registreren bij het BOIP krijgt je exclusieve rechten om het merk te gebruiken en te beschermen tegen anderen die het zonder je toestemming willen gebruiken. Dit betekent dat je anderen kunt verbieden je merk te gebruiken voor soortgelijke producten of diensten, waardoor je jouw positie in de markt kunt versterken en je concurrentievoordeel kunt behouden. Een BOIP-registratie biedt bescherming voor een periode van 10 jaar, die kan worden verlengd door de registratie te vernieuwen.

Het registratieproces bij BOIP omvat verschillende stappen, waaronder het indienen van een merkaanvraag, het ondergaan van een merkonderzoek en het verkrijgen van registratie indien aan alle voorwaarden is voldaan. Bij het indienen van de merkaanvraag moet je aangeven voor welke producten of diensten je het merk wilt gebruiken en bewijsmateriaal indienen dat je het merk daadwerkelijk gebruikt of van plan bent om te gebruiken. Het merkonderzoek wordt uitgevoerd door het BOIP om te beoordelen of jouw  merk voldoet aan de voorwaarden voor registratie, zoals originaliteit en onderscheidend vermogen. Eenmaal geregistreerd, moet je jouw merk actief gebruiken om de registratie te behouden. Als je jouw merk niet actief gebruikt voor een periode van vijf jaar, kan het worden aangevochten door derden en worden ingetrokken. Je kunt je BOIP-registratie vernieuwen zolang je jouw merk actief blijft gebruiken en aan alle vereisten voldoet. In het algemeen biedt een BOIP-registratie vele voordelen, zoals het beschermen van je merk tegen namaak, het verstevigen van je positie in de markt, het vergroten van de waarde van je bedrijf en het bieden van een juridisch kader om eventuele geschillen over je merk op te lossen.

Waarom is het registreren van je merk bij BOIP belangrijk?

Je weet nu wat het registreren van je merk bij BOIP inhoudt. Maar waarom is het registreren van je merk zo belangrijk? Onderstaand geven wij een opsomming van een aantal onderdelen waarom het registreren van je merk bij BOIP belangrijk is. 

  1. Bescherming tegen inbreuk: door je merk te registreren bij BOIP, krijg je het exclusieve recht om het merk te gebruiken en te beschermen tegen anderen die het zonder jouw toestemming willen gebruiken. Je kunt anderen verbieden jouw merk te gebruiken voor soortgelijke producten of diensten, waardoor je jouw positie in de markt kunt versterken en je concurrentievoordeel kunt behouden;

  2. Versterking van je merk: een BOIP-registratie kan je merk versterken en je imago verbeteren, omdat het je bedrijf en producten of diensten officieel erkent en beschermt. Het kan ook helpen om het vertrouwen van jouw klanten te vergroten, omdat zij weten dat je merk officieel geregistreerd is en beschermd wordt door de wet;

  3. Voorkomen van juridische problemen: een BOIP-registratie kan ook helpen om juridische problemen te voorkomen, omdat het andere bedrijven ontmoedigt om je merk te gebruiken en je intellectuele eigendom te schenden. Als jouw merk toch wordt geschonden, heb je als geregistreerde merkhouder meer juridische opties om actie te ondernemen tegen de inbreukmaker;

  4. Mogelijkheid om je merk te licenseren: een BOIP-registratie kan ook waardevol zijn als je van plan bent om je merk te licenseren aan andere bedrijven. Een geregistreerd merk kan aantrekkelijker zijn voor potentiële licentienemers, omdat het aantoont dat je merk officieel erkend en beschermd is.

Zoals bij bijna alles wat je doet zijn er naast voordelen ook enkele nadelen van een BOIP-registratie. Deze nadelen zullen wij onderstaand opsommen. Wel willen we duidelijk maken dat we groot voorstander zijn van een BOIP-registratie. Zie de nadelen dan ook niet als iets waarom je dit niet zou moeten doen. We willen je er enkel voor behoeden. 

  1. De kosten: aan je merkregistratie bij het BOIP zitten natuurlijk een aantal kosten verbonden. Deze kosten verschillen per klasse. De eerste klasse kost je €244,- voor tien jaar. Voor de tweede klasse betaal je €27,- en voor elke extra klasse betaal je €81,-. Het aantal klassen dat je uiteindelijk kiest bepaalt dus wat de uiteindelijke kosten zijn;

  2. De tijd: het proces van merkonderzoek- en registratie kan enige tijd in beslag nemen en kan het vereisen dat je juridisch advies inwint om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet. Dit kan ervoor zorgen dat je geremd wordt tijdens de registratie, omdat deze niet direct wordt goedgekeurd;

  3. De bescherming: het laatste nadeel is dat een BOIP-registratie enkel geldig is in Nederland, België en Luxemburg. Als je je merk dus ook buiten deze landen wil beschermen, wordt het aangeraden om hiervoor een aparte registratie te doen. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over hoe je je merk laat vastleggen met een BOIP-registratie

Wat is een BOIP-registratie?

Door je merk te registreren bij het BOIP krijgt je exclusieve rechten om het merk te gebruiken en te beschermen tegen anderen die het zonder je toestemming willen gebruiken.

Waarom is een BOIP-registratie belangrijk?

Door je merk bij BOIP te registreren heb je bescherming tegen inbreuk, versterking van je merk, voorkom je juridische problemen en heb je de mogelijkheid om je merk te licenseren.

Wat kost een BOIP-registratie?

De eerste klasse kost je €244,- voor tien jaar. Voor de tweede klasse betaal je €27,- en voor elke extra klasse betaal je €81,-. Het aantal klassen dat je uiteindelijk kiest bepaalt dus wat de uiteindelijke kosten zijn.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨