1. Home
  2. Rylee Blog
  3. Bol.com verkopersinformatie
  4. Hoe werkt logistiek als je verkoper wordt op bol.com?

Hoe werkt logistiek als je verkoper wordt op bol.com?

Administratie Rylee

Bol.com verkopersinformatie

14 Jun. 2023 - 6 minuten leestijd

Als je gaat verkopen op bol.com is het belangrijk dat je weet hoe de logistiek werkt als verkoper op bol.com. Als dit onbekend voor je is, ben je in feite niet bekwaam om te verkopen op bol.com. In deze blog leggen wij jou alles uit over logistiek. Wat is logistiek en hoe werkt het als je verkoper wordt op bol.com? Na het lezen van deze blog weet jij als (startend) verkoper hoe je je producten het beste kunt verzenden. Kies voor jezelf de juiste methode en ontdek wat het beste bij jou past. Door je logistiek goed in te zetten kun je geld en tijd besparen. Deze tijd kun je nuttig gebruiken voor het optimaliseren van je business. 

Wat is logistiek?

Logistiek is een term die wordt gebruikt om de planning, uitvoering en controle van de stroom van goederen, diensten en informatie van het beginpunt tot het eindpunt te beschrijven. Het omvat alle activiteiten die betrokken zijn bij het beheren van de supply chain van een organisatie, inclusief inkoop, transport, opslag, voorraadbeheer, verpakking en distributie.

Het hoofddoel van logistiek is om ervoor te zorgen dat de juiste goederen op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn, met de juiste kwaliteit en tegen de laagst mogelijke kosten. Het gaat om het coördineren van diverse processen en middelen, zowel intern als extern, om efficiëntie, effectiviteit en klanttevredenheid te bereiken. Logistiek speelt een belangrijke rol in verschillende sectoren, zoals productie, handel, transport, distributie, detailhandel en e-commerce. Het omvat onder andere het plannen van transportroutes, het beheren van voorraadniveaus, het optimaliseren van magazijnopslag, het regelen van vrachtvervoer, het volgen van zendingen en het beheren van informatiestromen.

Met de opkomst van technologie en digitalisering heeft logistiek ook betrekking op het gebruik van geavanceerde systemen en software voor het automatiseren en optimaliseren van logistieke processen, zoals voorraadbeheersystemen, transportmanagementsystemen en geavanceerde analysetools. Logistiek is belangrijk voor het succes van een organisatie, omdat het helpt bij het leveren van producten en diensten op de juiste plaats, op het juiste moment en tegen de juiste kosten, wat een concurrentievoordeel kan opleveren.

De supply chain, ofwel bevoorradingsketen, bestaat uit verschillende onderdelen. De meest belangrijke onderdelen uit deze keten zijn:

­Aanvoer: je producten moeten vanuit de leverancier naar jou toe worden gestuurd. Als je nog geen leverancier hebt is het belangrijk dat je er een gaat vinden. Hoe je dit doet lees je hier. Maak een afspraak met de gewenste leverancier en bespreek alle belangrijke details.

Interne goederenstroom: als producten bij je worden geleverd, kan je starten met het proces. Het is belangrijk dat je de goederenstroom goed gaat beheren. Zorg voor structuur en beheer je eigen voorraad goed.

Voorraadbeheer: het beheren van je voorraad in een magazijn is onderdeel van de logistieke keten. Het is belangrijk om je kosten laag te houden, maar wel genoeg voorraad te hebben. Kies hierbij goed welke producten je sowieso op voorraad moet hebben en welke producten minder vraag hebben. 

Hoe werkt logistiek op bol.com?

Als je ervoor kiest om je voorraad op te sturen naar bol.com moet je snappen dat je aan een aantal eisen moet voldoen. Zo kun je niet je volledige voorraad naar bol.com sturen, maar moet je voldoen aan een voorraad plafond. Dit is het maximum aantal dat je op kunt slaan. Iedere maand wordt je voorraadplafond voor de komende maand bepaald. Je kunt precies zien hoe het met je voorraad gesteld is. Moet je producten terughalen of juist producten toesturen? 

Het voordeel van logistiek via bol.com is dat het je veel tijd scheelt. Voor 24.00 uur besteld is dan ook echt de volgende dag in huis. De snelle levertijden zorgen voor goede prestatiescores en kans op het koopblok. Ook kan de verkoop gewoon doorgaan als jij op vakantie bent bijvoorbeeld. Bol.com houdt ook precies bij welke producten wel of niet goed lopen, zodat je deze kunt monitoren. Tot slot verhoogt logistiek via bol.com tot wel 30% conversie, aldus bol.com zelf. 

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo moet je pakket binnen bepaalde afmetingen passen en mag deze niet zwaarder dan 10kg zijn. Ook betaal je voor breekbare producten een toeslag. Dit geldt ook voor producten met een houdbaarheidsdatum. Tot slot is logistiek via bol.com niet goedkoop. Op de website van bol.com kun je eenvoudig berekenen of logistiek via bol.com rendabel is voor jouw business. 

Stappenplan voor logistiek op bol.com

Logistiek via bol.com omvat het proces van het beheren en leveren van producten die door verkopers op het platform worden aangeboden. Bekijk onderstaand overzicht van hoe het logistieke proces via bol.com doorgaans werkt:

1. Aanmelding als verkoper: om gebruik te kunnen maken van de logistieke diensten van bol.com, moet je je als verkoper aanmelden en voldoen aan de vereisten en richtlijnen van het platform.

2. Productaanbieding: upload je productaanbiedingen op het bol.com-platform, inclusief productbeschrijvingen, prijzen en beschikbaarheid.

3. Opslag: als je ervoor kiest om gebruik te maken van de logistieke diensten van bol.com, worden je producten opgeslagen in de fulfillment centra van bol.com. Dit stelt bol.com in staat om de producten te beheren en verzending namens de verkoper te regelen.

4. Bestelling en betaling: wanneer een klant een bestelling plaatst op bol.com, verwerkt het platform de betaling en geeft het de bestelling door aan jou als verkoper.

5. Orderafhandeling: bol.com neemt de verantwoordelijkheid voor het verzamelen, verpakken en verzenden van de bestelde producten namens de verkoper. Ze halen het product uit hun magazijn, verpakken het en labelen het voor verzending.

6. Levering: bol.com maakt gebruik van verschillende logistieke partners om de bestellingen bij de klanten af te leveren. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie en het type product. Ze zorgen voor de tracking informatie en communiceren met de klant over de status van de levering.

7. Klantenservice: bol.com biedt klantenservice en afhandeling van retourzendingen namens de verkoper. Als er vragen of problemen zijn met betrekking tot de bestelling, kan de klant contact opnemen met bol.com voor ondersteuning.

8. Betaling aan de verkoper: nadat de bestelling succesvol is afgeleverd en voltooid, betaalt bol.com jou het verschuldigde bedrag, verminderd met eventuele vergoedingen en commissies.

Het logistieke proces via bol.com biedt jou als verkoper de mogelijkheid om je producten op een groter platform aan te bieden en gebruik te maken van de gevestigde logistieke infrastructuur en diensten van bol.com om een efficiënte orderafhandeling en levering te garanderen. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over hoe logistiek werkt als je verkoper wordt op bol.com

Kun je beter zelf verzenden of via bol.com?

Dit hangt af van je eigen voorkeur. Beschik je niet over een groot magazijn of wil je je liever focussen op andere zaken dan verzenden? Kies dan voor verzending via bol.com. Liever alles zelf in de hand? Ga dan zelf verzenden.

Wat zijn de nadelen bij logistiek op bol.com?

Je pakket moet binnen bepaalde afmetingen passen en mag deze niet zwaarder dan 10kg zijn. Ook betaal je voor breekbare producten een toeslag. Dit geldt ook voor producten met een houdbaarheidsdatum.

Kan je ongelimiteerd producten naar bol.com sturen?

Nee, dit kan niet. Iedere maand wordt voor jou het voorraadplafond bepaald. Op basis hiervan bepaalt bol.com hoeveel producten jij mag sturen naar het fulfillment center.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨