Op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu zijn er wettelijke eisen gesteld. Welke wettelijke eisen dat zijn, geeft de Conformité Européenne (CE-markering) aan. Voor de meeste artikelen die in de Europese Unie op de markt gebracht worden, is de CE-markering verplicht. Denk hierbij aan speelgoed en elektronica.
Met een geldende CE-markering voorkom je boetes of problemen door aansprakelijkheid, lopen de klanten van onder andere bol.com geen onnodigde risico’s en weet je zeker dat je producten aanbiedt die toegestaan zijn op het platform van bol.com. Als al jouw aangeboden producten op bol.com voorzien zijn van een CE-markering, toon je bovendien professionaliteit uit en laat je zien dat je jouw zaken op orde hebt. Veel klanten kiezen voor deze vormen van betrouwbaarheid.
Als partner word je gezien als importeur of distributeur, tenzij je onder je eigen label producten op bol.com aanbiedt. In dat geval ben je wettelijk gezien een fabrikant. Hoe je als importeur of distributeur een geldige CE-markering krijgt, is weergegeven met de volgende 6 stappen:
1. Bepaal onder welke Europese richtlijnen en normen jouw artikel.
Raadpleeg de website van de Europese Unie, hier kun je uitzoeken in welke productgroepen jouw artikel valt.
2. Vaststellen specifieke eisen artikel.
Met de onderzochte richtlijnen en normen uit stap 1 stel je vast in welke specifieke eisen jouw product moet voldoen.
3. Contacteer je importeur of fabrikant (als je dat zelf niet bent).
Vraag aan hen of de juiste testen zijn uitgevoerd en of het artikel voldoet aan de wettelijke eisen volgens de desbetreffende productgroep(en). Hiervoor kun je het conformiteitsverslag en ander technisch dossier opvragen. Controleer dit op echt- en volledigheid.
4. Controleer aanwezigheid en wettelijke eisen.
Vervolgens controleer je de CE-markering op onder meer de relevante veiligheidswaarschuwingen, labels en gebruikersinstructies op de aanwezig- en volledigheid ervan. Ook de verpakking zal aan de wettelijke eisen moeten voldoen. De richtlijnen en normen hiervan vind je wederom op de website van de EU, zie stap 1.
5. Een derde partij inschakelen.
In de één na laatste stap bepaal je voor jezelf of je een derde partij nodig hebt om de informatie te beoordelen. Als je ergens over twijfelt of wil je de geanalyseerde informatie goed laten beoordelen? Schakel dan zeker een bol.com servicepartner in vanuit Rylee.
6. Conformiteitsverklaring.
De laatste stap is toebedeeld aan het feit dat je alle gevonden informatie bij de hand hebt. Het kan namelijk zijn dat zowel bol.com als autoriteiten deze informatie en de conformiteitsverklaring voor de CE-markering in het bijzonder altijd opvragen.
Ik heb een lijst gemaakt van productgroepen waarvoor het hebben van een CE-markering verplicht is gesteld. Een disclaimer: het hoeft niet te betekenen dat je deze producten ook niet kunt verkopen bij bol.com.
Elektrische, elektronische en energie gerelateerde artikelen
Pyrotechnische artikelen
Speelgoed
Bouwproducten
Civiele artikelen
Meet- en weegapparatuur
Transportmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Machines en aanverwante producten
Medische producten (naast de CE-markeringen zijn in dit geval nog specifieke richtlijnen waaraan je moet voldoen).
Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft, zoals je in stap 1 van de vorige alinea hebt kunnen lezen, een overzicht gemaakt van productgroepen die onder CE-markering vallen vanuit de Europese Commissie. Het blijft echter je eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of de artikelen die je verkoopt een CE-markering nodig hebben. Die verantwoordelijkheid hangt af van je rol, dus of je de importeur, distributeur of fabrikant bent.
Bol.com heeft vanaf 1 juli 2022 verplicht gesteld dat bol.com verkopers de CE-marketing opgeven in de informatie binnen het verkoopaccount. Via een dropdown-menu geef je aan dat de CE-markering zichtbaar is, aan de hand van bijvoorbeeld een afbeelding of handleiding. Stel dat je een product hebt die niet onder de CE-regelgeving valt, dan kun je “niet van toepassing” kiezen. Deze productinformatie wordt gecontroleerd door bol.com.
Voor het nieuwe assortiment is vanaf april 2022 een afbeelding (JPEG of PDF) uploaden waarbij de geldige CE-markering is aangebracht op het product waarvoor een CE-markering vereist is. Het kan natuurlijk zo zijn dat het op jouw product niet mogelijk is de CE-markering aan te brengen. In dat geval volstaat eveneens een foto of handleiding van de markering.
Ook ben je als bol.com verkoper vanaf 1 juli verplicht de handelsnaam en contactadres van de fabrikant of importeur in de EU in te vullen bij de informatie in het verkoopaccount. De ingevulde informatie komt niet zichtbaar op bol.com te staan en er wordt niet gezocht naar je inkoopkanaal. Met deze ingevulde informatie verklaar je eveneens dat de CE-markering zichtbaar of aanwezig is. De productinformatie wordt door bol.com gecontroleerd op de volledigheid en juistheid.
Misschien overbodig om aan te halen, maar als je niet over de nodige CE-markering(en) beschikt waar deze voor jouw producten wel verplicht is, dan ben je in overtreding. Bol.com kan je product offline halen als niet wordt voldaan aan dit beleid. Dit om ten alle tijde te voorkomen dat bol.com consumenten mogelijk in gevaar worden gebracht door onveilige producten.
Het recyclen van producten staat steeds vaker hoog op de agenda ter bevordering van een milieuvriendelijke omgeving. De Europese Unie heeft ten doel gesteld dat jaarlijks 65% moet worden ingezameld van Put On Market (POM) producten. De POM wordt bepaald als gemiddelde van al het op de markt gebrachte apparatuur in de voorafgaande drie jaar. De doelstelling geldt voor producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten en verlichting. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt ingevuld door aan te sluiten bij Stichting OPEN. Dat moet worden gedaan door degene die het elektrische product voor het eerst in Nederland op de markt brengt, mogelijk dus jij als bol.com partner. Je kan zelf producent zijn van deze apparaten of je koopt ze in vanuit het buitenland. Koop je ze in via een binnenlands inkoopkanaal, dan is dat inkoopkanaal verantwoordelijk voor het aanmelden bij Stichting OPEN. Controleer dit. Als je tot slot gevestigd bent in het buitenland en je verkoopt elektr(on)ische apparaten direct aan een Nederlandse consument, dan ben je ook verantwoordelijk je bij Stichting OPEN te melden.
Vrijwel alle producten met elektriciteit erin verwerkt vallen onder de regeling, dus alle producten met een stekker of batterij.
Als je elektronische en/of elektrische artikelen verkoopt die beschikken over onderdelen die niet te verwijderen zijn door de consument, dan spreek je van E-Waste. Je zult ‘ja’ moeten selecteren bij het attribuut ‘E-Waste’ bij de productinformatie van de betreffende producten.
Vind in dit artikel meer informatie omtrent elektrische producten en CE-markeringen.
Snelstartgidsen
Nieuwste artikelen
Door Administratie - 09 Oct. 2024
Door Administratie - 27 Aug. 2024
Door Administratie - 07 Aug. 2024
Door Administratie - 24 Jul. 2024
Door Administratie - 06 Jun. 2024
Door Administratie - 06 Jun. 2024
Door Administratie - 02 Feb. 2024
Door Administratie - 26 Jan. 2024
Door Administratie - 24 Jan. 2024
Door Administratie - 23 Jan. 2024
We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.
* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.
Nu je helemaal aan het einde van de pagina bent, is het eindelijk tijd om actie te nemen. Druk op de knop hiernaast om je proefperiode te starten!
Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.