1. Home
 2. Rylee Blog
 3. E-commerce
 4. Zo werkt inkomstenbelasting voor ondernemers

Zo werkt inkomstenbelasting voor ondernemers

Administratie Rylee

E-commerce

11 Feb. 2023 - 5 minuten leestijd

Iedere ondernemer betaald belasting, alleen kan deze inkomstenbelasting verschillen per rechtsvorm. Sommige ondernemers betalen inkomstenbelasting, de anderen betalen vennootschapsbelasting. De belastingdienst maakt onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een ‘rechtspersoon’. Het grote deel van de starters start als een zzp’er. Zzp’ers worden gekenmerkt als een natuurlijk persoon. Je doet als zzp’er aangifte voor de inkomstenbelasting, maar hierover later meer. Als je bedrijf een rechtspersoonlijkheid heeft, zoals bij een bv of nv, betaal je vennootschapsbelasting. 

De drie categorieën

De Belastingdienst heeft de bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting in drie categorieën verdeeld. Dit zijn; winst uit de onderneming, resultaat uit overige werkzaamheden en loon uit dienstbetrekking. We beschrijven de drie categorieën onderstaand en zullen ze hier nader toelichten.

 1. Winst uit onderneming: bijna iedere ondernemer streeft naar het maken van winst. Niet voor niets vallen de inkomsten van de meeste ondernemers in deze categorie. Wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), wordt bekeken of je ondernemer bent;

 2. Resultaten uit overige werkzaamheden: dit is een bijzondere categorie. Het zijn namelijk inkomsten uit bijverdiensten. Je bent in deze situatie niet in loondienst en verdient je geld met overige werkzaamheden. Enkele voorbeelden hiervan; artiest welke verschillende avonden optreedt, een spreker welke incidenteel een gastcollege geeft of een gastouder welke enkele keren oppast. Kortom, werkzaamheden welke meestal niet als hoofdactiviteit worden beschouwd, maar wel inkomsten genereren;

 3. Loon uit dienstbetrekking: normaal zijn dit enkel de mensen wie een contract hebben bij een organisatie en in dienst zijn hiervan. Toch kan dit bij ondernemers ook voorkomen, zelfs als ze geen contract hebben. In dit geval ziet de belastingdienst je als een fictieve werknemer die de instructies van een opdrachtgever opvolgt en tijdens vakanties en ziektes wordt doorbetaald. 

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als je ondernemer bent betekent dit niet dat je automatisch ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal criteria opgesteld om vast te stellen of jij aan deze voorwaarden voldoet. Mocht je nog twijfelen, kijk dan naar de onderstaande punten.

 1. Maak je winst en hoeveel? Als je winst maakt word je als ondernemer beschouwd. Indien je verlies maakt of een kleine winst word je mogelijk niet als ondernemer beschouwd;

 2. Hoe zelfstandig is jouw bedrijf? Indien je zelf bepaalt waar je jouw werkzaamheden uitvoert en hoe je deze inricht word je sneller gezien als een ondernemer door de Belastingdienst;

 3. Beschik je over kapitaal? Beschik je over kapitaal om een onderneming te starten en deze draaiende te houden? Er wordt wel van je verwacht dat je gaat investeren in reclame, verzekeringen en eventueel personeel. Is dit het geval? Dan word je gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting;

 4. Hoeveel tijd steek je in je onderneming? Voor de Belastingdienst dien je te voldoen aan een urencriterium om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Ook moet je onderneming renderend zijn. Indien dit niet het geval is beschouwt de Belastingdienst je werk als een hobby en worden je inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden gezien. 

Hoe doe je aangifte voor inkomstenbelasting?

Waar een werknemer belasting zal betalen over het salaris, betaalt een ondernemer belasting over de gemaakte winst. Door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen kun je de belastbare winst berekenen. Dit is verdeeld over box 1, 2 en 3. Box 1 bestaat uit inkomsten uit werk en woning. Box 2 bestaat uit inkomsten van bijvoorbeeld aandelen en box 3 bestaat uit sparen en beleggen. Na alle inkomsten op te tellen, kun je de bedrijfskosten hiervan aftrekken. Na deze kostenaftrek houd je je winst over. Gelukkig heb je naast deze vervelende belasting ook voordelen in de vorm van aftrekposten. Te benoemen:

 • Zelfstandigenaftrek €5.030

 • Startersaftrek €2.123

 • Mkb-vrijstelling 14% op de winst

De Kamer van Koophandel schetst een voorbeeld voor deze inkomstenbelasting. Er is onderscheid gemaakt tussen drie onderdelen van de berekening, te benoemen; winstberekening, aftrekposten berekenen en belasting berekenen. 

 • De winstberekening bestaat uit: omzet exclusief btw, gemaakte kosten en winst voor belasting. 

 • Aftrekposten berekenen: winst voor belasting, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, totaal over na aftrekposten, mkb winstvrijstelling en belastbare winst.

 • Belasting berekenen: inkomstenbelasting en premie volksverzekering, heffingskorting, arbeidskorting, te betalen inkomstenbelasting, winst na belasting. 

Als ondernemer draag je ook bij aan je eigen zorgverzekering. Dit doe je door 5,43% over je belastbare winst uit je onderneming te betalen. Wanneer je in loondienst bent betaalt je werkgever dit percentage voor de werknemer. Als ondernemer betaal je dit bedrag voor de ziektekostenverzekering zelf. Hiervoor krijg je een aanslag van de Belastingdienst. De ziektekostenverzekering wordt bepaald op basis van de omzetting van vorig jaar. De Belastingdienst maakt een inschatting van het te betalen belastingbedrag. Dit bedrag wordt verdeeld over twaalf maanden, zodat je niet het volledige bedrag in één keer hoeft te betalen. 

De KOR

De KOR staat voor Kleine Ondernemers Regeling. Je kunt hier gebruik van maken indien je omzet lager dan €20.000 per jaar is, exclusief btw, en de Belastingdienst jou ziet als een ondernemer. Wanneer je meedoet aan de KOR hoef je geen btw te factureren. Het voordeel hiervan is dat je niet op je belastingaangifte hoeft te letten. Hiermee voorkom je eventuele boetes, welke fors kunnen zijn. Na de inschrijven dien je nog één kwartaal je btw op te geven. Na dit kwartaal is dit niet meer nodig. De KOR kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld net start als kapper. Je kunt, doordat consumenten geen btw terug kunnen vragen, lager zitten met je prijs als de concurrent. Hiermee kun je mogelijk meer klanten binnenhalen dan met een hogere prijs inclusief 21% btw. Het nadeel is dat je geen btw terug kunt vragen over je aankopen en je hierdoor geen belastingvoordeel behaalt. Kortom, een keuze met zowel voor- als nadelen. Wil je weten of je mee mag doen aan de KOR? Check dan de website van de Belastingdienst. Meer weten? Kijk dan het webinar van Ondernemersplein. Voor meer informatie kun je ook terecht bij de bedrijfsadviseurs van de Kamer van Koophandel. 

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over hoe inkomstenbelasting werkt voor ondernemers

Welke belastingvoordelen heb je als (startende) ondernemer?

Als startende ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. Denk hierbij aan de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstelling.

Wanneer moet ik meedoen met de KOR?

Deze keuze is volledig aan jou. Wil je geen omkijken hebben naar je omzetbelasting, is de KOR een goed idee. Ook als je een concurrentievoordeel wilt behalen kunnen wij de KOR aanraden. Behoefte aan het terugvragen van btw? Dan raden wij de KOR niet aan.

Uit welke drie categorieën bestaat de inkomstenbelasting?

De inkomstenbelasting bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn er drie. Te benoemen; winst uit de onderneming, resultaten uit overige werkzaamheden en loon uit dienstbetrekking.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨