1. Home
  2. Rylee Blog
  3. Bol.com verkopersinformatie
  4. Deze producten kan je beter niet verkopen op bol.com

Deze producten kan je beter niet verkopen op bol.com

Administratie Rylee

Bol.com verkopersinformatie

16 Dec. 2022 - 7 minuten leestijd

Bol.com is een geweldig platform om producten te verkopen, maar dit geldt niet voor alle productcategorieën helaas. Ondanks de grote hoeveelheid geschikte producten zijn ook op bol.com een aantal productcategorieën die je beter kunt mijden. In deze blog vertellen wij je meer over deze productcategorieën. Ons doel is om ervoor te zorgen dat jij op voorhand beter bent voorbereid op de mogelijk minder geschikte productcategorieën. Indien je in de opstartfase van de bol.com store zit, ontdek je door middel van deze blog of je met jouw productcategorie op de goede weg bent. Indien dit niet het geval is, ben je op tijd op de hoogte om eventueel andere producten te verkopen. 

Voordat we beginnen met de producten welke je op bol.com beter niet kan verkopen, willen we benoemen dat er verschillende situaties kunnen zijn. Je kunt als verkoper te maken hebben met productcategorieën welke je beter niet kunt verkopen én met productcategorieën die je niet mag verkopen van bol.com. In sommige gevallen overlappen deze producten. We beginnen met productcategorieën welke je sowieso niet mag verkopen op bol.com. Lees hiervoor ook onze vorige blog (linken naar 7 dingen die je moet weten…)

Welke productcategorieën mag je niet verkopen op bol.com?

Bol.com hanteert een assortimentsbeleid bij de verkoop van producten. Je vindt deze voorwaarden op de website van bol.com. Dit assortimentsbeleid zorgt ervoor dat je samen met bol.com de betrouwbaarheid en kwaliteit uitstraalt. Door middel van de e-Learning ontdek je welke producten wel en niet geschikt zijn voor de verkoop. De producten moeten gezond, veilig en ethisch verantwoord zijn. Je mag geen materialen van beschermde plant- en diersoorten verkopen, geen artikelen waarin bont is verwerkt, geen artikelen waarbij kinderarbeid is ingezet verkopen en geen producten met als doel een criminele activiteit te verrichten. Ook mogen er geen levende dieren worden verkocht en geen promotieartikelen zoals testers. 

Hieraan kan worden toegevoegd dat je geen producten mag verkopen die schade kunnen veroorzaken bij de consument. Denk hierbij aan een tondeuse welke niet goed is getest en mogelijk tot wonden kan leiden bij de consument. Ook mag je geen inbreuk maken op het merkrecht van een ander product. Je kunt niet alle merken zomaar aanbieden op bol.com. Wil je wel een bestaand merk aanbieden, doe dit dan altijd in overleg met de eigenaar van dit merk. Zo voorkom je veel gedoe én nog belangrijker eventueel veel hoge boetes. Ook is dit schadelijk voor je eigen verkoopaccount, omdat je betrouwbaarheid betwist wordt. Veel producten hebben een keurmerk nodig. Zo kun je keurmerken hebben voor bijvoorbeeld duurzame producten. In sommige gevallen is het hebben van zo’n keurmerk essentieel voor de verkoop. Verdiep je in de productcategorieën waarvoor je zo’n keurmerk nodig hebt. Verkoop jij producten in één van die productcategorieën, zorg dan altijd voor een keurmerk. Heb je dit niet, dan mag je je producten niet verkopen. Tot slot mag er nooit kinderarbeid worden ingezet bij de productie van bepaalde producten. Heb je niet de volledige controle op je productieproces, zorg er dan voor dat je de fabriek frequent (onverwacht) bezoekt. Zo kun je aantonen dat er geen sprake is van kinderarbeid. Naast dat dit niet mag vanuit bol.com, betreft het een ethische kwestie waarmee jij als verkoper niet in verband gebracht wilt worden. 

Productcategorieën welke niet geschikt zijn voor bol.com

Nu je weet welke productcategorieën je sowieso niet mag verkopen, gaan we het hebben over producten welke je wel mag verkopen, maar waarvan wij denken dat dit onverstandig is. Met onverstandig wordt in dit geval bedoeld dat producten een hoog risico hebben. Denk hierbij aan veel retouren, producten welke vaak slecht aankomen bij de klant, producten welke een potentieel risico vormen voor de klant of producten met een korte houdbaarheid. Aangezien er heel veel producten zijn welke beter niet verkocht kunnen worden, beperken wij ons enkel tot productcategorieën. Dit zorgt voor meer overzicht en geeft alsnog een duidelijk beeld van de producten welke jij als (beginnende) verkoper beter niet kunt verkopen. 

  1. Kleding: kleding verkopen is voor een startende verkoper op bol.com killing. Er zullen veel klanten geïnteresseerd zijn in je producten, maar er is sprake van een groot risico bij het verkopen van kleding. Bij kleding is het risico dat veel maten anders vallen dan verwacht. Zo draag je van merk X maat s en van merk Y maat m. Toch passen ze beide, dit komt door het verschil in pasvorm. Klanten bestellen in dit geval of kleding op de gok of twee maten. Het gevolg hiervan is dat beide veel retouren op gaan leveren. Het verwerken van retouren kost niet alleen veel tijd en geld, maar is ook niet goed voor jouw score op bol.com. Zorg er dus voor dat je geen kleding, of eigenlijk alles met een maat, gaat verkopen op bol.com. Dit scheelt jou veel gedoe en kosten, zeker als je net start met ondernemen op bol.com;

  2. Elektronica: het verkopen van elektronica is een groot risico. Elektronische producten kunnen voor risico’s of schade zorgen bij de consument. Je dient ten alle tijde dit te controleren. Dit controleren kan door middel van een keurmerk. Het nadeel van dit keurmerk is dat dit in veel gevallen veel tijd gaat kosten totdat je deze ontvangt. Ook is een vergunning benodigd bij het verkopen van deze producten. Dit is in sommige gevallen lastig om te ontvangen en vaak kost dit ook nog veel geld. Vermijd deze productcategorie dus als startende verkopen;

  3. Sieraden en horloges: sieraden en horloges zijn lastig om te verkopen. De reden hiervan is dat je enkel A-merken mag verkopen. Het verkopen van A-merken kan dus enkel in overleg met de rechtmatige eigenaar. Vaak wijst deze de aanvraag af, omdat hij of zij het ook zelf kan verkopen. Mocht deze eigenaar toch akkoord gaan, zal de klant er eerder voor kiezen om bij de eigenaar zelf te kopen. Dit omdat je sowieso niet goedkoper dan de eigenaar aan mag bieden. Hierdoor is het verkopen van sieraden en horloges niet interessant;

  4. Boeken, films, muziek en games: dit zijn productcategorieën welke je moet mijden als verkoper. De reden hiervan is simpel. Je kunt als verkoper deze producten niet officieel inkopen. Als je niet in kan kopen op een officiële manier, kun je deze producten ook niet verkopen. Wie behalen met deze producten dan wel winst? Dat zijn de auteurs, regisseurs, artiesten of ontwikkelaars.

Wat verkoopt goed maar moet je niet verkopen op bol.com?

Er zijn een aantal productcategorieën welke goed verkopen. Toch kun je deze productcategorieën beter niet verkopen. Allereerst zijn A-merken risicovol. Veel producenten maken deze A-merken namelijk na. Koop je per ongeluk in bij de verkeerde producenten, kun je het risico lopen dat je namaak verkoopt. We hoeven je niet te vertellen dat dit illegaal is. Ook producten met houdbaarheid zijn niet handig om te verkopen. Je dient namelijk een voorraad te hebben. In dit geval heb je vaak of te weinig of teveel ingekocht. In beide gevallen kun je niet meer verkopen. Tot slot zijn hype producten een risico. Vaak is de hype alweer voorbij voordat jij deze producten in huis hebt. Vraag jezelf hierbij goed af of je dit risico wilt nemen. 

Je bent nu op de hoogte van de productcategorieën welke je beter niet kan verkopen op bol.com. Doe er je voordeel mee en lees deze blog aandachtig door. Zo voorkom jij eventuele risico’s of boetes op bol.com. Ook voorkom je dat je een aantal producten in gaat kopen, welke je niet mag verkopen op bol.com. Wij wensen je veel succes met je verkoop op bol.com!

Administratie Rylee

Veelgestelde vragen over producten die je beter niet kan verkopen op bol.com

Welke productcategorieën mag je niet verkopen?

Je mag geen producten verkopen die voor schade zorgen bij de klant. Ook mag je geen producten verkopen van een ander merk zonder toestemming te vragen. Daarnaast mag je geen producten verkopen zonder keurmerk, die dit wel nodig hebben én is kinderarbeid bij het productieproces verboden.

Is het slim om in te springen op hype producten?

Dit hangt af van het risico dat jij wilt nemen als verkoper. Schat je in dat deze hype wel een paar maanden kan duren, kun je ervoor kiezen om hierop in te springen. Weet je dit niet zeker, raden wij dit af. Dit omdat je ook moet wachten op de productie en verzendtijd. Mogelijk komen deze hype producten binnen na de hype en zit jij als verkoper met de volledige voorraad.

Ik wil kleding verkopen, mag dit?

Ja dit mag zeker. Echter raden wij dit, zeker in het begin, niet aan. De risico’s zijn groot en het aantal retouren kan flink oplopen. Overweeg goed of je dit risico wilt nemen als (startende) verkoper. Zo ja, mag dit zeker. Maar niet zonder risico’s.

Wil je meer op bol.com verkopen?

We zijn er om je te helpen. Krijg toegang tot de meest geavanceerde tool voor productonderzoek, e-mailmarketing en data insights op de markt.

* Zonder kosten. Abonnement op elk gewenst moment opzeggen.

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨