Beleggen als beginner? Dit zijn .. tips voor beginners.

Beleggen als beginner? Dit zijn .. tips voor beginners.

Wat is beleggen? Beleggen is eigenlijk je geld investeren in dingen zoals : aandelen, vastgoed, obligaties, valuta’s, grondstoffen etc. Om uiteindelijk in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Bij beleggen kan je geld meer waard worden, maar ook minder hier moet je zeker rekening mee houden als je gaat beleggen.

1. Spreid je beleggingen Zet niet al je geld in op één aandeel. Je weet nooit wat de toekomst gaat brengen. Spreid daarom je belegging(en) zodat het risico minder is dat je geld minder waard is geworden. Als je bijvoorbeeld investeert in aandelen van één bedrijf en het bedrijf gaat ten onder, zal je geïnvesteerde geld daar veel van merken. Investeer daarom in aandelen van 2 bedrijven dan is het risico minder.

2. Beleg voor langere termijnen Je krijgt tijdens het beleggen altijd wel te maken met tegenvallers. Beleg daarom voor langer termijn zodat je verliezen op de korte termijn kan compenseren. Het is namelijk zo hoe korter de termijn, hoe kleiner de kans dat dit lukt, dat betekent dat je als je beleggingshorizon maar vrij kort is, je maar beperkt in aandelen moet zitten.

3. Beleg met geld wat je kan missen Beleg alleen als je het geld niet meteen nodig hebt binnen nu en 2 jaar. De beurs schommelt op korte termijn. Dit kan stijgen maar ook dalen. Je hebt daarom de lange termijn nodig om verliezen te compenseren. Daarom raden we aan alleen te beleggen met geld wat je echt kan missen. Als je denkt dat je misschien het geld over 1 tot 2 jaar zou nodig hebben, kan je het beter niet doen.

4. Beleg in wat je begrijpt Het is logisch dat je je geld wilt investeren in goedlopende producten of merken etc. Het is niet handig om te beleggen als je weinig kennis hebt van een bepaalde markt. Het is dan lastig om dan te bedenken hoe de ontwikkelingen zullen zijn van deze markt. Beleg daarom in dingen waar je wel iets van af weet.

5. Kijk niet naar het verleden Het kan zijn dat een bepaald product of merk waar je geld in kan beleggen vroeger veel geld opbracht. Dan denk je misschien als beginner dat het interessant is om daar in te investeren. Alleen niet alles uit het verleden biedt garantie voor de toekomst. Dingen kunnen vaak heel anders lopen, wees hier alert op.

6. Let op je kosten die je maakt Aandelen kopen en verkopen kost geld. Dit kan je doen via een broker. De meeste brokers brengen daarvoor kosten in rekening. Dus elke keer dat je koopt of verkoopt kost dat geld. De kosten per bank of broker kunnen vaak veel verschillen, wees daar alert op. Voorkom hoge transactiekosten en vergelijk van te voren verschillende brokers. Naast de kosten van kopen en verkopen krijg je ook nog te maken met andere kosten zoals bewaarloon.

Over de schrijver

Ryon Mereboer

Ryon Mereboer is een hele creatieve programmeur. Hij is al sinds 2017 bezig met software te ontwikkelen wat andere ondernemers helpt met hun online bedrijven. Op 20-jarige leeftijd heeft hij 3 software bedrijven (Rylee, Ryone en Facturi). Waarvan alle 3 de ondernemingen gefocust zijn op het helpen van de online ondernemer. Ook is Ryon gespecialiseerd in funnels maken die hoog converteren.

Heb jij deze artikelen al gelezen?